Thursday, December 8, 2016

Rich Banana Bread...





Dah laaaaama sgt tak buat kek pisang ni, padahal nak buat takde la susah mana pun...godek2 macam muffin je, terus bakar n siap..tapi mungkin jugak sbb list resepi yg nak dicuba tu brderet2, maka kek yg sedap ini semakin dilupakan,hihii

Resepi dr Izah mmg senang je, bhn2 pun kompem ada kat dapo tu kan..jom buat








RICH BANANA BREAD
Bhn2:

1/2 cwn butter cair
1 cwn gula - Liza ltk 1/2 cawan je
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek
2 s/b Choc chip - Liza tambah
2 s/b butterscotch chip - tambah

 
Directions:


Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.

Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.

Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking powder, soda dan garam. Gaul rata.

Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.

Gaul sekadar rata.

Bakar selama 45-50 minit.

Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.




Nasi Minyak...



Ni nasi yg Liza gandingkan dgn kerutuk ayam kampong tu..satu lagi acar nenas yg lupa nak amik gambar,hihii
kali ni Liza cuba resepi nasi minyak dr fb Kak Lina pulak...Alhamdulillah sedap







RESEPI NASI MINYAK

Bhn2:

2 biji bawang besar - mayang
11/2 inci halia ( hiris )
Cengkih - 5 kuntum
Buah pelaga - 5 biji
Bunga Lawang - 2 kuntum
Kulit Kayu Manis - 1 btg
3 helai daun pandan

1 biji bwg besar *
1 inci halia *
2 ulas Bwg Putih*
- bhn bertanda *  dikisar halus
 
Utk Nasinya
4 Cwn Beras Basmathi ( * cuci bersih rendam 1/2 jam , toskan )
5 Cwn air
11/2 s/b Planta

1 s/b Minyak Sapi
1/2 cawan Minyak Jagung
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan susu pekat
1/4 botol sos tomato
Garam, gula  secukup rasa








- panaskan semua jenis minyak dan masukkan daun pandan, rempah 4 sekawan dan bhn hiris hingga wangi..
- masukkan pula bhn kisar td, gaul sebati dan masak lagi..
- bila dah naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat , sos tomato, garam dan gula dan biar mendidih..
- masukkan beras dan alihkan ke dlm rice cooker..
- biarkan nasi masak sepenuhnya ...



Kerutuk Ayam Kampung Marbeles...





Kali ni Liza masak kerutuk berbeza sikit dr yg pernah Liza buat sebelum ni..resepi ni dapat dr kakak ipar kesayangan yg mmg terer bab2 lauk pauk ni...









RESEPI KERUTUK AYAM KAMPUNG


Bhn2:


1 ekor ayam kampong - potong kecil dan bersihkan
12 ulas bwg merah - hiris
2 ulas bwg pth - hiris
2 btg serai - ketuk sikit
11/2 inci halia - hiris

5 s/b rempah kerutuk klate2-3 s/b cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang  - belah 4
Air asam jawa
4 sekawan
Daun pandan
Minyak

- panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
- bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dihiris..masak hingga wangi
- masukkan pula rempah kerutuk yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
- biar sehingga naik minyak br masukkan ayam kampong dan santan
- bila dah mendidih dan ayam dah separuh empuk, masukkan kentang, gula melaka dan garam serta perasa (optional)
- biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik

- masak dgn api sederhana utk pastikan ayam kampong td betul2 empuk ye..( amik masa sikit)
- Liza masak dlm periuk Noxxa je, senang n jimat masa..




Kuih Lapis Gerenti Jadi...



Dah banyak kali Liza buat kuih lapis guna resepi ni sbb sedap n yang paling best sbb cnfirm jadi, insyaallah..blh tgk SINI utk resepi yg lepas
Pada kawan2 yg baru nak berjinak buat kuih lapis ni, Liza mmg rekomen la resepi dr Kak Mahani ni









RESEPI KUIH LAPIS KAK MAHANI

Bhn2: ( Liza guna Loyang 8" )

1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb tepung ubi
3/4 cwn gula pasir
1/2 sk garam
4 cwn santan
 

 
Cara2:

Campurkan semua bhn, tuang santan n gaul sebati..

 
Blend hingga halus kemudian tapis.

Bahagikan adunan mengikut warna yg disukai, kalau suka blh buh sdkt esen rose. - Liza bubuh

Kukus 5-6 min setiap lapisan..lapisan akhir kukus 10 min atau hingga btl2 masak..

Sejukkan dan boleh la dipotong

Monday, December 5, 2016

Kuih Boom Bijan Nyonya Style...



Lagi resepi kuih bom / bijan ..kali ni Liza amik dr fb kak Wan..tq kak. mmg tak menghampakan..disebabkan bijan putih tak cukup, maka Liza campurkan dgn bijan hitam...cantik jugak kan,hihii







RESEPI KUIH BOOM BIJAN NYONYA STYLE

Bhn2:

3 cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
2 s/b gula
11/3 cawan air suam
Inti kacang merah
Bijan secukupnya








- air suam dan gula disatukan, kacau sebati..
- tepung dicampur dan masukkan air gula sedikit2, gaul sebati..
- ambil sedikit adunan tepung dan masukkan inti kacang merah, bulat2kan
- gaul dan golekkan ke dlam bijan, tekan2 sikit agar bijan melekat elok
- goreng hingga keemasan


PETUA*

- air suam utk menghasilkan kandungan kuih yg rangup diluar dan lembut didlm.
- tepung gandum utk mengelakkan kuih dr meletup ketika digoreng serta kuih akan jd lembut



Ayam Panggang Cajun dan Rosemary...






Sebenarnya kan, nak buat ayam panggang ni tak susah mana pun, janji tau basic dia...bawang putih n lada hitam, pastu yg lain tu tambah je la ikut selera masing2..
Macam Liza kali ni, Liza tambah Cajun dan daun rosemary..pastu perap...biasanya Liza akan buat bnyk2 n frozen kan, pastu bila2 nak buat sandwich atau burger, cuma defrost kan je n tambah sos2 kesukaan...senang kan, dan yg penting sedap n jimat masa




 
 
 
RESEPI AYAM PANGGANG CAJUN DAN ROSEMARY
 
Bhn2:
 
1/4 ekor ayam - bersihkan n cucuk2 sikit dgn garfu
1 s/b lada hitam - tumbuk
2 s/teh cajun
2 tangkai daun rosemary
3 ulas bawang putih - tumbuk
Garam
Minyak zaitun - minyak biasa pun blh je
 
 
 

 



- gaulkan semua bhn kecuali ayam..
- lumur pada ayam dan perap 3-4 jam atau semalaman ( lg lama lg sedap)
- panggang ayam di dlm oven 30 minit atau sehingga masak..
- dah siap utk makan




Pucuk Kacang Goreng Simple...





 Ni salah satu sayur kesukaan Liza...nak yg grg simple mcm ni pun dah cukup, tak yah lebih2..boleh abis sepiring tu Liza ratah,hihii


RESEPI PUCUK KACANG GORENG SIMPLE

Bhn2:

1 paket pucuk kacang - bersihkan
2 biji lada merah - hiris nipis
3 ulas bawang putih - tumbuk atau cincang halus
1 labu bawang besar - hiris nipis
Garam, perasa
Sedikit minyak

- panaskan minyak dan tumis semua bawang dan cili hiris
- masukkkan garam dan perasa, gaul sebati
- akhir masukkan pucuk kacang dan gaul..bila dah sebati, tutup api..( Bila dah masukkan pucuk kacang, jgn grg lama2 ye)






Masak Lemak Haruan Daun Kadok....




Assalamualaikum wbt dan selamat bercuti utk semua...bila anak2 cuti sekolah ni boleh la rileks sikit kan...kalau tak, mmg kelam kabut sehari2..

Ikan haruan ni mmg sedap masak apa pun, kali ni Liza masak lemak tambah daun kadok pulak...fuhhh, mmg wangi dan bertambah2 nasi,hihii



Jom tgk resepi kat bawah ye






RESEPI HARUAN MASAK LEMAK DAUN KADOK

 

Bhn2:

 
5 keping ikan haruan - bersihkan dan rendam dgn air asam jawa 30 min.
2 s/b cili mesin
11/2 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Garam, perasa
Daun kadok - potong halus
Santan secukupnya


 

- kunyit hidup ditumbuk lumat.

- masukkan santan, cili mesin, asam keping dan kunyit tumbuk ke dlm periuk dan masak dgn api sederhana sambil kacau..

- bila mendidih masukkan ikan, daun kadok, garam dan perasa dan sentiasa kacau supaya tak pecah minyak ye..

- bila ikan dah masak dan rasa dah ok, tutup api dan sedia dihidangkan...

Thursday, December 1, 2016

Sira Ubi Kayu..



Mmg dah lama sgt tak makan sira ubi kayu ni,tetiba je rasa teringin...tapi nak buat macam ingat2 lupa je..hihii






RESEPI SIRA UBI KAYU


Bhn2:

3 batang ubi kayu - bersihkan dan pootng kecil
2 keping nise / gula Melaka
Sedikit gula
Daun pandan
4 s/b santan pekat
Air secukupnya

- masukkan semua bhn kedlm periuk dan masak dgn api sederhana kecil hingga ubi empuk dan bersalut ..


* kalau masak dgn api besar, ubi takkan bersalut cantik ye...jadi kena banyak bersabar kalau nakkan hasil yg memuaskan hati *



Sambal Ikan Tongkol dan Kacang Buncis bersama Daun Selasih...




Lauk yg simple tapi cukup sedap bagi kami sekeluarga...disebabkan malas nk masak bnyk2 lauk, maka terpikirlah utk campurkan sekali kacang buncis tu ke dlm sambal ikan ni...apa2 pun boleh kan sbb kita yg nak makan,hihii







RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOL DAN KACANG BUNCIS BERSAMA DAUN SELASIH

Bhn2:

5 keping ikan tongkol - rebus bersama garam dan asam keeping
Kacang buncis - potong kecil
7 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 senduk cili mesin
1 s/b sos tiram
Gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Segenggam daun selasih







- tumbuk bhn bertanda * separuh lumat.
- panaskan minyak dan grg ikan tongkol rebus td hingga agak garing
- ambil sedikit minyak gorengan ikan td dan panaskan
- masukkan bhn tumbuk dan cili mesin hingga naik bau dan garing..
- masukkan pula sos tiram dan sedkit gula dan gaul sebati..
- akhir sekali masukkan ikan yg diroreng td, kacang buncis  dan daun selasih..
- gaul rata dan boleh la diangkat.


Chocolatey Nutella Brownies...





Assalamualaikum wbt...nutella brownies ni mmg sedap dan Liza rasa bagi penggemar coklat tu blh la try brownies ni..





Kali ni Liza gunakan resepi dr dapur Hana pulak, tq ye Hana, akk CnP je dr dapo Hana,hihihi







CHOCOLATEY NUTELLA BROWNIES

Bahan-bahan:
113gm butter
3/4 cwn milk chocolate chips1/2 cwn gula halus - hana guna brown sugar2 biji telur A - kocok dgn garfu1 cwn nutella- hana buh 1/2cwn je itu pon da manis dan hana tmbh 1sb koko50gm tepung gandum1/2 sk baking powder


Cara-cara
  • Satukan butter, chocolate chips dan gula dalam periuk dan kacau perlahan dgn api kecil sehingga semua cair @ boleh guna kaedah double boiler. Ketepikan.
  • Masukkan telur dan juga nuttella ke dalam adunan coklat tadi. Kacau sebati.
  • Masukkan pula tepung gandum dan juga baking powder dan kacau sebati lagi.
  • Sapukan loyang dgn butter @ alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan.
  • Bakar suhu 170 selama 30-35min. Sejukkan dan potong.

Talam Suji Pandan...




Sebenarnya dah lama teringin nak buat talam suji ni, tapi tak confident...bila tgk kat dapo Kak Yati, macam digoda2 pulak srh buat...maka terjadilah talam suji pandan ni walaupun tak sempurna sifat...apa2 pun rasa mantap, hubby pun siap puji lagiii, tq kak








RESEPI TALAM SUJI PANDAN


Bahan2 Utk Lapisan Bawah:
Bahan (A)
 
  • 1 1/2 cwn tepung suji @ semolina
  • 450ml air

Bahan (B)
 
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji telur
  • 200ml santan pekat
  • 250ml air
  • pewarna kuning

Cara-caranya:-
 
  1. Rendam bahan-bahan A selama 30 minit, rendam dalam periuk.
  2. Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
  3. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
  4. Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. Sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam.
  5. Tuang adunan dan ratakan permukaannya. Kukus selama 25 minit.



 
 
Bhn2 Utk Lapisan Atas:
 
 
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air (air dikisar bersama 4 helai daun pandan dan tapiskan)
  •  1 1/4 cwn gula halus
  • 1/2 tsp garam
  • pewarna hijau

Cara-caranya:-
 
  1. Satukan semua bahan-bahan, gaul sebati. Kalau nak mudah blend je semuanya.
     
  2. Masukkan kedlm periuk bersih dan masak sebentar.
     
  3. Kacau atas api yang sederhana dengan whisk, hendaklah sentiasa di kacau ya supaya tak berketul2.... jangan pekat dan jangan cair sangat.
  4. Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air di permukaan lapisan suji tadi, kalau ada lapkan sedikit, pastu cakar2 sikit guna garpu. Setelah itu barulah tuang adunan pandan dan kukus selama 30 minit.
  5. Setelah kuih masak, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik supaya cantik potongannya.
 


Friday, November 25, 2016

Sambal Goreng Jawa terlajak sedap..

 
 
 
 
Dalam bnyak2 resepi sambal jawa, dr dapo CMG yg Liza berkenan sbb tak guna santan...dan rasanya mmg tak menghampakan,sedap woooo
 
Tq Cik Mat atas perkongsian menu sedap ni..
 
 

 
 



RESEPI SAMBAL JAWA

Bhn2:

5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, potong kiub dan goreng
2 keping tauhu, potong kiub dan goreng
1 biji kentang, kupas, potong kiub dan goreng
1/4 bahagian kobis bulat bersaiz kecil, hiris
20 gram fucuk, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 genggam isi udang
1 camca besar cili kisar
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang merah, hiris
1/2 camca teh pes asam jawa
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos tiram dan pes asam jawa, kacau dan masukkan udang. Masak hingga udang berubah warna.
  2. Tambah tempe, tauhu, kentang, kacang panjang dan gaul rata. Tambah sedikit air, masukkan tauhu kering (toskan), kobis, cili merah, cili hijau dan kicap manis. Masak hingga tauhu kering lembut. Tambah soo hoon (toskan) dan kacau.
  3. Perasakan dengan sedikit garam secukupnya. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, dan kalau nak ngam, buat juga ayam masak kicap...hmmmmm...



Special Sos Burger...




Assalamualaikum wbt...rasanya agak lama juga la Liza tak bersiaran kat sini kan,biasa la bila anak2 tgh ada exam besar, hati mak2 mmg tak keruan...hanya Allah saje yg tahu perasaan tu

Insyaallah angah akan habis SPM Selasa ni. subject Kimia...semoga semuanya selamat dan dipermudahkan...Aamiin
Berbalik pada sos ni, rasa dia mmg memikat selera..terliur bila tgk kawan Liza, Pah dok share kat fb masa dia buat party Tupperware dulu...maka dgn muka yg tak berapa nak malu, Liza pun minta la resepi sos ni,hihii...tq Pah. love u fren







RESEPI SPECIAL SOS BURGER

Bhn2:

1 s/b sos tomato
1/2 cawan mayonis
1s/b yellow mustard
1/2 s/t garlic powder
1/2 s/t smoked paprika
Secubit Cayenne pepper - Liza guna Mexican Chilli
Dill - Liza guna thyme








- gaulkan semua bhn sos dan simpan dlm fridge seelok2nya smlmn sebelum guna.
- boleh guna utk burger, sandwich dan lain2

* Liza buat lebih utk stok,hihii


Wednesday, November 16, 2016

Triple Chocolate Muffin...







Kalau buat muffin mesti anak2 suka kan, nak2 kalau muffin chocolate mewah cmni..tapi kan, bkn anak2 je suka..mak bapak pun suka terlajok kalau dapat makan muffin cmni...hihii
Jom tgk resepi kat bawah ye, sng je muffin ni..









RESEPI TRIPLE CHOCOLATE MUFFINS

Bhn2:

225 gm tepung gandum
25 gm serbuk koko
2 s/b baking powder
1/2 s/t soda bikarbonat
85 gm brown sugar
85 gm butter cair
100 gm choc chips
100 gm choc chips putih - Liza guna coklat putih ( parut)
2 biji telur A - kocok sikit
300 ml sour cream - Liza guna yogurt


- panaskan oven 200C..
- ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat dalm mangkuk..
- masukkan kedua2 choc chips dan gaul sebati..
- campurkan telur, sour cream, gula perang dan butter cair di dalam mangkuk lain, gaul sebati
- campurkan bhn basah ke dlm bhn kering dan gaul sebati dgn spatula..manja2 je ye,JGN overmix
- masukkan adunan muffin ke dlm bekas muffin dan bakar selama 20 minit atau sehingga masak..
- sejukkan..





Masak Lemak Ciliapi Udang Galah...





Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...udang galah ni masak apa pun sedap kan...kadang tu Liza masak kari atau kerutuk tapi kali ni buat masak lemak cili api pulak, pastu masukkan daun kunyit, perghhh mmg terangkat la


 
 



RESEPI MASAK LEMAK CILIAPI UDANG GALHBhn2:

8 ekor udang galah - bersihkan dan potong janggut
Santan dr sebiji kelapa - perah dgn sdkt air
1 kpg asam keping
Garam, srbk perasa
Daun kunyit - koyak2kan sikit





Bhn2 kisar:

5 ulas bwg merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 1/2 inci kunyit hidup
segenggam cili api - blh kurang atau lebihkan

- masukkan santan, bhn kisar dan daun kunyit ke dlm periuk bersama asam keping.
- masak hingga mendidih dan masukkan udang.
- masukkan juga garam dan perasa.
- bila udang dah masak, padam api dan sedia dihidang.( udang tak yah masak lama2 ye, nnt isi dia keras n hilang manis)







Tuesday, November 15, 2016

Sup Ekor Hadnyai....sawadikappp



Entah kali ke berapa Liza buat sup hadnyai ni sbb mmg dah jatuh cintan dgn rasa dia, pedas dan masam..perghhhh


RESEPI SUP TULANG / EKOR HADNYAI

Bhn2:

1 kg tulang lembu - bersihkan
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 biji cili api *
4 cm halia *
7 cm lengkuas dihiris nipis - tumbuk sikit
5 batang serai - pecah2kan
2 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
1s/k jintan putih


Bhn2 tumis:
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelage
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih





Bhn2 lain:




Daun sup
Daun bawang
Batang sadri dan daun sadri


 
- Bhn bertanda * ditumbuk halus..

- 2 sudu besar Ketumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.

- Liza tambah sup bunjut









Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis

Ayam Goreng Rangup Cornflakes...





Krup krap krup krap bila gigit ayam ni, sedap dan nak buat pun simple je ni sbb Liza cuma gunakan tepung bestari...kalau nak buat bancuhan tepung sendiri pun ok jugak, terpulang la..



RESEPI AYAM GORENG RANGUP CORNFLAKES

Bhn2:

3 keping dada ayam - potong kecil
Tepung bestari ( spicy ) secukupnya
Cornflakes secukupnya - ramas sikit
Minyak utk menggoreng

- salut ayam dgn tepung bestari dan perap dalam 30 minit..
- panaskan minyak
- salut ayam sekali lagi dgn tepung dan cornflakes hancur dan grg dalam minyak panas hingga masak dan kuning keemasan
- angkat dan sedia dinikmati dgn sos kegemaran




Cencaru Bakar Sambal Berempah...


Menu ni Liza paling suka buat dan dah banyak kali buat sebab sedap ,bhn2 pun sng je...resepi asal dr perkongsian che ngah ( mak sedara) Liza, timakasih bnyk2 che ngah, semoga che ngah terus diberikan kesihatan yg baik dan dilindungi Allah swt....Aamiin






RESEPI IKAN BAKAR SAMBAL BEREMPAH
Bhn2:
1 ekor siakap / ikan lain - kali ni Liza guna ikan cencaru4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - mesin
1 ulas bwg putih - mesin
1/2 inci halia - mesin
1 s/b rempah kari ikan
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya
Aluminium foil

- Ikan dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.

- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.
- Bila ikan dah masak, angkat dan letak lagi separuh sambal td dan sedia dihidang...



Pindang Ikan Siakap...




Liza memang berselera sungguh kalau makan lauk2 simple cmni, sepinggan nasi pun belum tentu cukup,hihii
Pernah buat pindang ikan haruan sebelum ni, kali ni Liza gunakan ikan siakap pulak..sedap sbb isi ikan siakap yg tebal n lembut tu


RESEPI PINDANG IKAN HARUAN/ SIAKAP
Bhn2:

5 keping ikan haruan/ siakap - bersihkan
3 biji cili merah *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup *
1 inci lengkuas *
1 batang serai - ketuk sikit
1/2 s/k serbuk lada hitam
Daun kesum
Asam keeping
Air secukupnya
Garam







- kisar halus bahan bertanda *
- masukkan kedalam periuk bersama air secukupnya..
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali daun kesum dan garam..
- masak hingga mendidih, baru masukkan daun kesum dan garam..
- biarkan mendidh sebentar lagi dan rasa lah ye..
- bila dah cukup rasa, boleh lah angkat..




Butterscotch n Chocolate Chips Loaf....

 
 
 
 
 
Assalamualaikum wbt dan salam rindu utk semua...roti ni sebenarnya kan dah lama sangat Liza buat, tapi lupa nak masukkan n3 kat sini...
 
 
 
 
 
 



RESEPI TAIWANESE BREAD

Bhn2:


500gm tpg roti
8 gm yis...

8 gm garam
2 gm bread improver
75gm gula caster
30 gm susu tpg
2 biji kuning telur
60gm butter
225 gm air ais / susu segar
75 gm whipping cream

1/4 cawan butterscotch chips
1/4 cawan chocolate chips

- masukkan semua bhn basah dalm BM dan diikuti dgn bhn kering...set no 8 dan biar la BM tu buat keje dia ye..
- bila dah cukup masa, keluarkan dan bentukkan ikut suka..
- jenis roti boleh dipelbagaikan ikut kehendak masing2..
- resepi ni mmg lembut yg amat walaupun dah berhari2...

Monday, October 31, 2016

Blackpepper Chicken Burger...





Burger ni dah lama sangat Liza buat,Liza pun tak pasti bila..cuma yg Liza ingat masa abg balik bercuti,hihii

Liza mmg suka buat burger atau menu2 simple utk breakfast anak2 sbb diaorang pun mmg suka sangat makan, hihii
Alang2 dah ada ayam panggang blackpepper yg Liza frozenkan, maka terfikirlah nak buat burger ni, senang keje



 
 




BLACKPEPPER CHICKEN BURGER

Bhn2:

Bun burger
Ayam panggang blackpepper - ambil isi shj
Sos blackpepper secukupnya
Mayonis
Onion ring
Cheese sauce - Liza guna yg readymade



- sapu butter di kedua2 keping bun burger dan masak kjp atas pan hingga sedikit garing / perang....ketepikan
- masukkan isi ayam panggang dan sos blackpepper secukupnya ke dlm mangkuk dan gaul sebati..
- sapu mayonis pd bun td..
- ambil isi ayam dan letakkan di atas bun burger yg telah disapu mayonis td..
- letak pula onion ring di atasnya, picitkan cheese sauce dan sos blackpepper ..
- tutup dgn sekeping bun lagi..
- tadaaaa, sedia utk di makan











Sup Tulang Hadnyai....





Bila dah berulang kali buat resepi yg sama, faham2 sendiri la ye, mmg sedap n menepati selera kami la maksudnya,hihii

Hari tu Liza buat resepi ni guna ayam tapi kali ni buat guna tulang pulak, dua2 pun sedap...perghhhhh






RESEPI SUP TULANG HADNYAI
Bhn2:

1 kg tulang lembu - bersihkan

3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 biji cili api *
4 cm halia *
7 cm lengkuas dihiris nipis - tumbuk sikit
5 batang serai - pecah2kan
2 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
1s/k jintan putih


Bhn2 tumis:
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelage
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih


















Bhn2 lain:




Daun sup
Daun bawang
Batang sadri dan daun sadri


 
- Bhn bertanda * ditumbuk halus..

- 2 sudu besar Ketumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.

- Liza tambah sup bunjut









Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis

Sambal Belacan Goreng...sedapnyaaa



Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...memandangkan anak2 bercuti agak lama sempena cuti Deepavali ni, Liza rasa ramai yg ambil kesempatan utk bercuti kan...tapi macam Liza ni, yg tgh menghitung hari utk angah nk menghadapi SPM, mmg tak ke mana2 la sbb angah pun still ada tuisyen, tak pe la kan..berkorban utk masa depan, lps ni dah boleh cuti puas2...hihii

Sambal belacan ni Liza gandingkan dgn sup sayur campur ngn ikan haruan goreng, mmg bertambah2 nasi,sedapppp
Resepi ni hasil dok intai kat SINI, tq fren...macam yg Liza buat ni Liza mesin sampai lumat sbb malas nk tumbuk, hihii..boleh je nak tumbuk2 kasar cm kat SINI...






RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG

Bhn2:

10 biji cili padi 
 2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji tomato masak ranum (dadukan)
3 biji bwg merah  
1 inci belacan
garam secubit gula/perasa
sedikit minyak masak
Perahan jus limau kasturi/limau nipis

Cara-cara

- Bawang dikupas kulit kemudian potong 2 .
- Cili padi, cili merah dan cili hijau dipatah2kan 
- Panaskan minyak. masukkan bwg,cili padi,dan belacan.
- Goreng hingga agak layu (Sekejap jer)
- Terakhir sekali baru masukkan tomato goreng dalam 1min jer -Angkat dan masukkan dlm lesung/pengisar dan tumbuk lumat -Tambah garam dan perasa/gula.Perahkan jus limau nipis/limau kasturi.
- Sesuaikan rasa.