Dah laaaaama sgt tak buat kek pisang ni, padahal nak buat takde la susah mana pun...godek2 macam muffin je, terus bakar n siap..tapi mungkin jugak sbb list resepi yg nak dicuba tu brderet2, maka kek yg sedap ini semakin dilupakan,hihii
Resepi dr Izah mmg senang je, bhn2 pun kompem ada kat dapo tu kan..jom buat
RICH BANANA BREAD
Bhn2:
1/2 cwn butter cair
1 cwn gula - Liza ltk 1/2 cawan je
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek
2 s/b Choc chip
- Liza tambah
2 s/b butterscotch chip - tambah
Directions:
Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.
Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter
cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.
Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking
powder, soda dan garam. Gaul rata.
Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.
Gaul sekadar rata.
Bakar selama 45-50 minit.
Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.