Tuesday, November 15, 2016
Pindang Ikan Siakap...
Liza memang berselera sungguh kalau makan lauk2 simple cmni, sepinggan nasi pun belum tentu cukup,hihii
Pernah buat pindang ikan haruan sebelum ni, kali ni Liza gunakan ikan siakap pulak..sedap sbb isi ikan siakap yg tebal n lembut tu
RESEPI PINDANG IKAN HARUAN/ SIAKAP
Bhn2:
5 keping ikan haruan/ siakap - bersihkan
3 biji cili merah *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup *
1 inci lengkuas *
1 batang serai - ketuk sikit
1/2 s/k serbuk lada hitam
Daun kesum
Asam keeping
Air secukupnya
Garam
- kisar halus bahan bertanda *
- masukkan kedalam periuk bersama air secukupnya..
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali daun kesum dan garam..
- masak hingga mendidih, baru masukkan daun kesum dan garam..
- biarkan mendidh sebentar lagi dan rasa lah ye..
- bila dah cukup rasa, boleh lah angkat..
No comments:
Post a Comment