Entah kali ke berapa Liza buat sup hadnyai ni sbb mmg dah jatuh cintan dgn rasa dia, pedas dan masam..perghhhh
RESEPI SUP TULANG / EKOR HADNYAI
Bhn2:
1 kg tulang lembu - bersihkan3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 biji cili api *
4 cm halia *
7 cm lengkuas dihiris nipis - tumbuk sikit
5 batang serai - pecah2kan
2 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
1s/k jintan putih
Bhn2 tumis:
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelage
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Bhn2 lain:
Daun sup
Daun bawang
Batang sadri dan daun sadri
- 2 sudu besar Ketumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.
- Liza tambah sup bunjut
Cara-cara
- Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
- Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
- Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
- Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
- Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis
No comments:
Post a Comment