Resepi roti bai / benggali ni Liza dapat dr rakan IG Che Ta, cuma Liza olah sikit bahagian tepung tu, kalau Che Ta guna semuanya tepung roti, tapi Liza tambah sikit dgn tepung wholemeal..tu je, hihi
Roti ni mmg lembut dan Liza mmg suka tekstur roti ni
RESEPI ROTI BENGGALI WHOLEMEAL
Bhn2:
280gm tepung roti
70gm tepung wholemeal
2 s/b susu tepung
1 s/b shortening
Secubit garam
120 - 160ml air sejuk peti
2 s/b gula kastor
11/2 s/t yis segera
- masukkan semua bhn2 di atas KECUALI shortening dan air ke dlm mangkuk pengadun
- masukkan air sedikit2 dan uli hingg kenyal
- masukkan shortening dan uli lagi hingga elastic
- tutup dgn cling wrap hingga naik 2 kali ganda
- tumbuk doh utk buang angin
- bentukkan doh seperti bebola ikut saiz yang disukai dan aturkan dalam Loyang yg te;ah disapu butter terlebih dahulu
- bakar pada suhu 200C selama 35-45 minit bergantung pada oven masing2
No comments:
Post a Comment