Tuesday, October 31, 2017

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi...


Untuk buat masak lemak cilipadi daging salai ni , Liza cari resepi yg ala2 nogori gitu ..maka dlm bnyk2 resepi Liza terberkenan dgn resepi yg satu ni
Terima kasih Aida tuan punya resepi ni..sedappp








RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILIPADI

Bhn2:


400gram daging yang siap disalai dan dihiris nipis - klu rasa daging

 liat rebus sekejap.

2 batang serai - dibelah dua ataupun dititik


6-8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)


2 cawan santan pekat


1 keping asam gelugor - klu kurang masam


sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk

 
daun kunyit

sedikit garam


belimbing buluh  / mangga muda - xletak sbb xde


2 biji kentang dipotong yang dipotong berbentuk baji 








caranya

 

1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat, kemudian curahkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.

2.Selepas itu masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan kentang, setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai, sesuaikan rasa, masukkan sedkit garam. kacau selalu.klu ada belimbing  masukan sekali .

3. Masak sehinga kuah pecah minyak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas.



 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...