Untuk buat masak lemak cilipadi daging salai ni , Liza cari resepi yg ala2 nogori gitu ..maka dlm bnyk2 resepi Liza terberkenan dgn resepi yg satu ni
Terima kasih Aida tuan punya resepi ni..sedappp
RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILIPADI
Bhn2:
400gram daging yang siap disalai dan dihiris nipis - klu rasa daging
liat rebus sekejap.
2 batang serai - dibelah dua ataupun dititik
6-8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor - klu kurang masam
sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
Bhn2:
400gram daging yang siap disalai dan dihiris nipis - klu rasa daging
liat rebus sekejap.
2 batang serai - dibelah dua ataupun dititik
6-8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor - klu kurang masam
sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
daun
kunyit
sedikit garam
belimbing buluh / mangga muda - xletak sbb xde
2 biji kentang dipotong yang dipotong berbentuk baji
caranya
sedikit garam
belimbing buluh / mangga muda - xletak sbb xde
2 biji kentang dipotong yang dipotong berbentuk baji
caranya
1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat, kemudian curahkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.
2.Selepas
itu masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan
kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan kentang, setelah kentang
agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai, sesuaikan rasa, masukkan
sedkit garam. kacau selalu.klu ada belimbing masukan sekali .
3. Masak sehinga kuah pecah
minyak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment