Thursday, May 24, 2012

Puding Coklat...


Puding coklat yg best, lain dr yg lain sbb kali ni guna whipping cream...resepi dr dapur Kak Pah, anak2 Liza berebut2 makan ni, sedaapppp...yg kat atas tu request dr yana, dia cakap nk mkn puding love dgn star...hhihii

Tapi Liza buat 2 lapis je, malasss....ihhihiii..terima kasih kak Pah atas resepi puding yg best ni...


RESEPI PUDING COKLAT

Bhn2:

1 bungkus (sederhana besar) agar-agar tali
1200 ml air
200 ml whipping cream
60 gm gula castor (tambah kalau suka manis)
80 gm coklat masakan (cairkan)- Liza campurkan coklat masakan dgn milo..
30 gm milo
Rebus agar-agar dengan gula sehingga larut.
Masukkan whipping cream. Kacau dan padamkan api.
Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan coklat masakan, satu bahagian dicampur milo dan satu bahagian lagi warna asal.
Masukkan bahagian bercoklat ke dalam bekas kesukaan. Biarkan hampir keras. Cakar sedikit dengan garpu pada permukaan coklat dan tuang bahagian berwarna asal. Biarkan hampir keras dan cakar dengan garpu sebelum menuangkan campuran milo.





Kari Ayam Tomato Puri....

Hari tu masa tgk lauk ni kat dapur Quinnie tertanya2 jugak cmner la rasanya bila kari bubuh tomato puri....dan disebabkan naaakk sgt tau sedap ke idak, so hari tu Liza try la buat...alhamdulillah, benar bagai dikata Q, kari ni mmg sedap n kaler lagi cantik...

Akak tumpang letak resepi kat sini pulak ye Q, terima kasih daun keladi...hihihihii


RESEPI KARI AYAM TOMATO PURI

Bhn2:

1/2 ekor ayam
sepeket bendi - xletak
3 kentang dibelah 4
daun kari secukupnya
5 sudu besar rempah kari cap O - guna srbk kari adabi
2 sudu besar tomato puree
1 tomato dibelah 6
rempah 4 sekawan
1/2 sudu besar halba campur
sedikit air asam jawa
santan secukupnya
garam dan gula

bahan blend 8 cili kering yg telah direndam
1 bawang besar saiz kecil
4 bawang putih
sedikit halia
1/2 sudu besar jintan kasar

cara2
1. mula2 panaskan minyak...lepas tu tumis bahan blend hingga naik bau dan cili masak....kemudian..masukkan daun kari...rempah 4 sekawan dan halba campur....masak hingga naik bau...lepas tu masukkan rempah kari dan sedikit air..tumis hingga terbit minyak. masukkan tomato puree dan kacau2 rata....

2. masukkan ayam dan kentang...isi air asam jawa....dan santan..masak hingga kentang dan ayam empuk..bila dah masak...isi tomato dan bendi..kecilkan api...reneh hingga terbit minyak..masukkan juga gula dan garam secukupnya...bila dah terbit minyak...tutup api...


Kalau nk tau cmner rasanya kari ayam ni, kenalah buat sendiri ye, tak yah nak mintak2 ngn Liza sbb kompem dah licin....hiihhihihi


Prosperity Burger...ye ke??


Assalamualaikum wbt...ni menu dinner kitaorg hari tu..kat bawah daging tu Liza letak coleslaw...nyum2, resepi sos black pepper amik kat acik yarn MyR, thnx...Liza mintak share kat sini pulak....

RESEPI SOS LADA HITAM/ BLACKPEPPER

Bhn2:

  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar(potong dadu)
  • sebiji tomato (potong dadu)
  • seketul kiub ayam knors
  • 2 cawan air
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit sos cili/sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
  • tepung jagung(standby)

Cara-cara
  1. Cairkan butter dengan api kecil.
  2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
  6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
  7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
  10. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  11. Boleh dihidangkan semasa panas.Ermmm sedap..


Ni roti yg Liza buat , walaupun rupamu hodoh, tp kau tetap menjadi pooojaaan hatiku....ekekekekeke
Resepi roti ni Liza amik dr buku roti Alex Goh, resepi ni sesuai jugak utk roti burger dan yg seangkatan dgnnya....

RESEPI ROTI HOTDOG/ BURGER

Bhn2 A:

400 gm tpg roti
20 gm gula
6 g garam
1 s/b tpg susu
2 s/t yis kering

Bhn2 B:

250 ml air

Bhn2 C:

30 gm shortening

- Adun A hingga sebati, tambah B dan uli hingga menjadi doh.
- tambah C dan uli lagi hingga doh betul2 lembut dan kenyal.
- biar doh naik 45 minit - 1 jam.
- bahagi doh pada 60 gm setiap satu dan bentukkan menjadi bebola.
- biarkan ia naik lagi selama 10 minit.
- ratakan, gulung hingga lurus dan panjang dan letak atas dulang yg telah dilengser mentega.
- biar ia naik selama 45 minit, sapu dgn air.
- bakar 190 C selama 12-15 minit.
- taraaaa, dah pun siap


Ni burger nugget Yana punya sbb dia tak suka sos blackpepper tu..kat bawah nugget tu pun Liza letak coleslaw....

Friday, May 18, 2012

Ikan Kembong Rebus Air Asam...


Sedaaappp tak yah nak citer la kan ikan ni, mmg sesuai sgt la bg mereka2 yg tak lalu nk mkn tu...masaalahnya kalau makan lauk ni, nasi seperiuk pun tak cukup....hahahaahahaha

Rasa ikan ni ala2 kerabu pun ada kan,pedas n masam mmg satu gandingan yg paling baik...nkmasak pun simple je, macam main masak2 pulak rasanya...ihihihi

Resepi ni Liza amik dr Farra Diaries, terima kasih bebanyak ye..

RESEPI IKAN KEMBONG REBUS AIR ASAM

Bhn2:

  • ikan kembung yg telah dibersihkan
  • air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
  • garam, perasa
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • 1 biji lada besar - hiris halus
  • Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
  • 1/2 cawan asam jawa
  • 2 sudu besar gula
  • sedikit belacan
  • asam limau (optional) aku suka letak ni, lebih wangi :-)



Cara-caranya :-
  1. Rebus ikan dengan air sehingga masak.
  2. Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
  3. Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan..Perahkan asam limau
  4. Tunggu masak, siap..makan dgn nasi putih..wallahhhh
  5. Boleh juga di satukan kesemua bahan2 dan di kukus sampai masak.

*TIPS : jangan masak lama kulit limau tau, nanti akan keluar rasa pahit. So, selalunya, aku akan perah limau dan letak limau ni bila api dah dipadamkan.. sekadar nak mencantikkan hidangan kita.

Mee Goreng Mamak.....

Assalamualaikum wbt dan salam teramat manis buat semua teman...sejak akhir2 ni tak sempat sangat nak g jalan2 jenguk dapur kengkawan...maaf ye, kesuntukan masa....ape2 pun Liza nak ucapkan tahniah utk kawan2 yg dah ikut jejak Mas tu, dok uwek, uwek...hihihii

Dan Liza jugak nak ucapkan berjuta2 terima kasih pada kengkawan yg sudi menjenguk dan tinggalkan komen kat n3 Liza yg lepas...semoga perhubungan yg terjalin ni akan kekal sampai bila2...Aamiin..terharu pulak pagi2 ni kan...hihihihi

Jom la kita layan mee goreng mamak yg Liza buat hari tu..resepi cedok dr dapur Kak Anim..resepi asal dr Kak Hanieliza, terima kasih pada kedua2nya sbb resepi ni mmg best...liza minta izin share ye...


RESEPI MEE GORENG MAMAK

Bhn2:
500gm mi kuning
100gm daging di hiris
100gm fishball-potong dua le
1 cawan tauge
1 mangkuk sawi
3 sudu cili kisar-boleh tambah kalo nak pedas
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak
1 labu bawang besar-cincang halus
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau-hiris nipis
(memandai je sy tambah 1 kiub ikan bilis) -Liza tak letak

Cara2:

panaskan minyak
masukan bwg,cili dan rempah.biar garing dan wangi,masukan daging...kacau rata
masukan fishball dan fishcake
biarkan kejap
masukan kicap dan mi
ketepikan mi.kat tengah2 pecahkan telur
biar telur masak sedikit,masukan tauge dan sawi
kacau dan gaul rata.
hidang dlm pinggan leper dan hiaskan.



Thursday, May 17, 2012

Chocolate Cookies Card....



Assalamualaikum wbt...ni pun kukis utk hari guru jugak..kakak sibuk suruh buat kukis macam tahun lepas utk cikgu dia...dia tak tau ke umi dia ni cukup tak berapa rajin nk buat kukis2 ni...tp bila tgk muka dia, tak sampai hati la pulak nk kecewakan...last2 buat jugak, angah pun tumpang sekali...yana pun siap booking kalau dia sekolah nnt, nak bagi kukis ni kat cikgu jugak, siap dgn kaler pink lagi....hihihihihi

Ok la ye, Liza ambik resepi ni kat SINI, terima kasih pada Nurul tuan empunya blog ye...Liza minta share resepi kat sini pulak....kalau nk tgk kukis2 cantik boleh la g jenguk kat umah Nurul yer...

RESEPI CHOC COOKIES

Bhn2 :

400gm flour
50gm cocoa powder
1 tbsp milk powder
200gm butter
200gm castor sugar - Liza cuma guna 150 gm
1 egg
1 tspn of vanilla essence

** if you intend to decorate the cookies with Royal Icing cut down amount of sugar.(I just use 170gm sugar instead of 200gm.....kalau tak manis sangat)

Method:
1.Preheat oven at 160C( fan force oven) or 180C .Sieve flour , cocoa powder & milk powder- set aside
2.Cream butter & sugar till fluffy (1 to 2 minutes)
3.add eggs & vanilla essence & continue beat until well combined
4.fold in flour until it form the soft dough.
5.Place dough on a greaseproof paper & roll out to an even thickness
6.Use your favourite cookie cutter & cut it out & lay on a baking tray.
7.Bake for 15 mins.

Royal Icing:
1 egg white
250gm icing sugar
1 tspn of vinegar
1 tspn of vanilla essence

Method:
1.Beat the egg white in a clean bowl with low speed until it become frosty
2.Add in sugar with 3 intervals & continue beat till well combined
3.Lastly add in vinegar & vanilla,beat at high speed till it form stiff peak.


Wednesday, May 16, 2012

Devil's Food Chocolate Cake utk Cikgu Tersayang...


Assalamualaikum wbt dan Selamat Hari Guru utk semua rakan warga pendidik tak kira rakan di alam maya atau di alam nyata...semoga kalian terus mendidik anak bangsa kita dengan seikhlas hati tanpa mengenal jemu atau putus asa....

Kek ni atas permintaan angah utk seorang guru yg amat dikagumi...sebenarnya Liza tak pernah pun buat kek ni, tp demi utk seseorang yg berjasa pada angah, Liza cuba buat yg terbaik....diharapkan 'sir' suka dgn kek yg tak seberapa ni....

Liza mmg dah lama terliur tgk kek ni kat dapur Kak Ita, nak mintak rasa sikit, jauh pulak, telan air liur je lah kita....ekekekekeke...ni kira 2 dlm 1 la ni, buat kek utk cikgu dan dapat jugak la rasa sikit, sikit jer?..betullll, sikit jer...hihihihihi

Ok moh kita tgk resepi yg Liza CnP dr dapur kak Ita jugak...mintak halal ye kak...resepi asal dr Kitchen Guardian, kata Kak Ita dia amik resepi ni pulak dr Kak Yati, dan Liza tgk ramai yg dah buat kek ni kan, cuma Liza jer baru sampai seru....terima kasih pada semua yg dah menghebohkan ttg kesedapan kek ni....


RESEPI DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE

Bhn2:

Bahan Kek Coklat

 2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam


Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah


Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan





Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas dapur.
Lap mata pisau dan potong.

                                                              Here, ready to go....


Monday, May 7, 2012

Bun Kacang Merah.....


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua....alhamdulillah jumpa lagi kita ari ni kan...Liza ni jenis yg suka cuba macam2 resepi roti yg Liza jumpa....dr situ lah Liza blh tau yg mane family Liza suka dan yg tidak....tp so far resepi basic dough roti yg Liza dah buat, semuanya mmg Liza puas hati sesangat....termasuk yg ini, yg Liza ambik dr dapur Cik Mat Gebu, resepi ni pulak Mat ambik dr dapur Mamafami...dan katanya tuan punya resepi asal kat SINI, timakaseh bebanyak yer Tok Mak dan pada mereka yg dah mencuba resepi ni...

Liza mintak izin tempek resepi kat sini pulak yer, utk rujukan di masa akan dtg....Liza CnP dr dapur Cik Mat,thnx yer...

RESEPI BUN KACANG MERAH

Bhn2:

300 gram tepung roti
200 gram tepung gandum
2 camca teh instant yeast
50 gm gula
2 camca besar mentega/majerin
1 biji telur*
2 camca besar susu tepung*
240 ml air dari peti sejuk*(*disatukan dan kacau rata jadi kurang lebih 300ml)
1/2 camca teh bread softener
Bijan untuk hiasan
Inti pilihan anda (mat tak letak, cuma buat bun kosong sahaja)- Liza letak inti kacang merah
Sedikit telur*
1/4 camca teh esen vanilla*
1 camca besar susu segar*(*disatukan, kacau rata untuk menglis roti)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan bancuhan air + susu tepung + telur ke dalam bread maker, tambah bahan2 lain kecuali bijan, bahan untuk menglis dan inti (jika guna). Pilih setting untuk DOH dan tekan ON. Tunggu hingga siap. Keluarkan dan uli sekejap, tabur sedikit tepung pada meja kerja.
  2. Bulat2kan adunan biar pada saiz yang sama (kalau mat buat 1/2 dapat 9 biji, untuk resipi ini dalam 18 biji bun). Susun dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Biar 45 minit atau hingga naik berganda.
  3. Sapu bancuhan untuk menglis, tabur bijan rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan dan boleh hidangkan bersama air kopi atau dimakan bersama jem, seri kaya atau sambal tumis....

Yang ni bentuk bulat2 biasa jer, kat dalam tu ada inti kcg merah jugak, tp tak tabur bijan, eden lupo....hihiihihihihi



Yang ni pulak bentuk ala2 bunga la konon....first time buat bentuk ni, suka sgt sbb kiranya menjadi la tu.....padahal org lain dah berzaman buat bentuk ni kan....hihihihii




Sunday, May 6, 2012

Muffin Chocolate Chips....

Amik resepi dr SINI, moh kita tgk resepi ye...


RESEPI MUFFIN CHOCOLATE CHIPS

Bhn2:

1 3/4 cawan tepung naik sendiri*
1 cawan gula kastor*
1/4 cawan serbuk koko*(aku guna jenama van houten)
1/2 sudu kecil garam halus*
1 cawan susu segar (aku just guna susu tepung bancuh dengan air je )
1 biji telur(dipukul sikit.macam buat telur dadar)
1/3 cawan minyak
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan choc chips


cara:
dalam satu bekas besar.satukan bahan bertanda *.gaul sebati.pastu buat satu lubang kat tengah2.masukkan bahan lain.kacau guna senduk kayu secara kaup balik.tak payah kacau lama2.memang adunan muffin tak cair macam adunan kek.die memang berketul2.pastu masuk dalam bekas muffin 3/4 penuh.bakar 20 min, suhu oven 180-200 degree celcius.



muffin memang mudah nak buat.tak payah guna mixer pon. hanya gaul guna senduk kayu.adunan die memang akan berketul-ketul2 sikit dan bukan cair dan smooth je seperti adunan kek.dulu2 aku buat muffin guna mixer,pukul perlahan lepas tu high speed.tapi muffin tak akan kembang cam merekah2 tu.die akan jadi bantat n tak naik macam muffin. so aku pon study la camne nak buat muffin yang betul.so..akhirnya aku dapat tau rahsia buat muffin.tak perlu guna mixer,hanya perlu gaul sebati guna senduk kayu dalam 4 - 5 kali gaul sahaja dan adunannya memang berketul-ketul. dan suhu oven perlu dalam 180-200 darjah celcius.oven perlu dipanaskan 20 min sebelum buat muffin ye:) so ni aku bagi resepi muffin yang asas.maksudnya dari resepi ni..korang boleh hasilkan muffin pelbagai rasa dan perisa.tak percaya??cubalah!!:)

Saturday, May 5, 2012

Tips Memasak Kek dan Biskut....thnx Norzie

Liza CnP dr blog Norzie Hany, thnx yer Norzie...

Berikut adalah senarai info berguna lagi praktikal,boleh anda amalkan ketika proses penyediaan kek dan biskut kelak.

1)Panaskan ketuhar terlebih dahulu untuk mendapatkan suhu yang dikehendaki oleh sesuatu resepi sebelum mula membakarnya.

2)Gunakan gula halus apabila dinyatakan dalam resepi kerana gula yang tidak larut akibat tidak cukup diputar akan menyebabkan terdapatnya bintik2 putih dipermukaan kuih-muih.


3)Gunakan telur yang besar pada suhu bilik kerana apabila dipukul,akan mengembang daripada telur sejuk.
-Telur besar 70-75gm
-Telur sederhana 60-65gm
-Telur kecil 55gm

4)Apabila memukul telur dan gula,pukul pada kelajuan tinggi sehingga campuran pekat dan putih.

5)Pastikan kuning dan putih telur tidak bercampur ketika diasingkan.Sedikit kuning telur yang termasuk kedalam putih telur boleh diasingkan dengan menggunakan separuh kulit telur.

6)Jangan campurkan telur terlalu cepat kedalam adunan berkrim kerana ia akan mendidih.Walau bagaimana pun,jika campuran mendidih juga,masukkan sedikit tepung.

7)Apabila mencampurkan tepung kedalam kek span,kaup dan balikkan dengan cepat bagi mengelakkan kehilangan gelembung udara yang terperangkap semasa memukul telur.Gelembung udara ini memberi rasa yang ringan dan halus pada kek.

8)Pastikan adunan di tepi mangkuk di kikis dan di campurkan sehingga sebati kerana bahan-bahan yang tidak sebati boleh menyebabkan permukaan kek berbelang.

9)Untuk menyamakan tepung biasa dengan tepung berserbuk penaik,campurkan dua sudu teh serbuk penaik kedalam 120gm tepung gandum serbaguna.


10)Jangan membuka pintu ketuhar dalam masa 20 minit pertama semasa membakar kerana pertukaran udara yang mendadak boleh menyebabkan kek terbenam(tenggelam).Suhu ketuhar yang terlalu panas juga boleh menyebabkan kek tenggelam kerana adunan dipaksa naik terlalu cepat.

11)Kek span yang tidak cukup masak atau disejukkan dalam udara kering menyebabkan kek kecut dan berkedut.

12)Pastikan kek betul2 masak sebelum dikeluarkan dari ketuhar.Cara yang baik untuk memastikan kek sudah masak,ialah dengan mencucuk pencucuk kuih di tengah2 kek.Jika alat penguji kek ini bersih,ia menunjukkan kek boleh di keluarkan dari ketuhar.

13)Kek span elok di makan pada hari ia di buat.Kek menggunakan mentega pula elok di simpan di dalam bekas yang kedap udara untuk beberapa hari.Gingerbread atau kek buah-buahan yang semakin sedap ialah apabila di simpan lebih lama.

14)Kek dan biskut tidak boleh disimpan di dalam bekas yang sama kerana biskut akan lemau.

17)Yis basah mestilah bewarna putih dan kekelabuan.Ia mesti naik dan berbuih apabila dimasukkan kedalam susu atau air suam dalam masa 10-15 minit.Jika tidak,yis itu sudahpun basi.

18)Akhir sekali,pastikan air di dalam pengukus mendidih terlebih dahulu sebelum mula mengukus kek.

Selamat Memasak (sumber majalah rasa 2005)

Swiss Roll Chocolate....


Jumpa resepi ni kat fp Mamafami, dah lama simpan resepi ni tp tak berani nak buat, takut tak jadi....hihihihi

Jom lah kita tgk resepi ye, thnx Mamafami...

RESEPI SWISS ROLL CHOCOLATE

Bhn2:

3 biji telur gred A @ B
2 oz gula castor
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar ovallete
*1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 sudu besar tepung
1/2 sudu besar susu tepung
2 oz mentega cair
1 1/2 sudu besar serbuk koko
butter icing secukupnya - Liza guna fresh cream

Kaedah penyediaan :
- Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Asingkan 1 1/2 sudu besar adunan putih dan masukkan ke dalam piping bag.
**- Masukkan serbuk koko ke dalam adunan putih di dalam mixer dan pukul selama 1 hingga 2 minit agar serbuk koko sebati.
- Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
***- Tuangkan adunan koko tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan putih tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang - Liza skip step ni..
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
- Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan.
- Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing.
- Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.
- Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream.
- Potong dan hidangkan.

Roti Jala Pandan...


Assalamualaikum wbt...roti jala ni Liza amik kat dapur umah Cik Ika, dah lama plan nak buat, tp baru kali ni menjadi....resepi asal dr Kak Ratna @ Cik Bawang , Liza mintak izin share kat sini pulak yer, thnx...

RESEPI ROTI JALA PANDAN

Bhn2:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air (Kak ummi buat 1 cwn air + 1 cwn Susu segar)>>Kita pun sama :D cuma air diblend dgn daun pandan
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning
  • 1sk pandan paste

Cara2>>

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.


Liza buat roti jala ni mkn dgn dalca tulang....perrgggghhhhh, sedap bebb...hihihihii


Friday, May 4, 2012

Bingka Tanpa Telur dan Award dr Kak Sha....tq



Mula2 Liza nak ucapkan jutaan terima kasih pada kak Sha atas award yg cantik ni....teruskan berblog yer Kak Sha dan semoga terus sukses dalam apa juga bidang yg Kak Sha ceburi....

Resepi bingka pandan tanpa telur ni Liza amik dr dapur Sue, resepi asal dr Kak Fida MyR...hubby ngn anak2 puji kuih ni, sedap diaorg cakap walaupun tak guna telur....alhamdulillah....




RESEPI BINGKA PANDAN TANPA TELUR

Bhn2:

  • 2 cwn tepung gandum
  • 3/4 cawan tepung jagung
  • 1 cwn gula halus
  • 2 cwn santan pekat
  • 2 cawan air pandan (atau air + pandan pes)
  • 1 tin susu cair
  • 3 sb mentega/majerin - cairkan
  • garam secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau dan kuning (opt)
  • sedikit bijan - untuk tabur
PENYEDIAANNYA

  1. Campurkan kesemua bahan kecuali bijan dan kacau hingga sebati dan gula larut atau kisar dalam blender dan tapis.
  2. Tuang dalam loyang/acuan bersapu mentega/majerin dan tabur bijan.
  3. Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kuih,potong kecil dan hidangkan.



Bihun Tomyam Thai....

Masih menggunakan resepi tomyam dr SINI.....ambik dr dapur Kak Anim, tp kali ni Liza makan dgn bihun je...

RESEPI BIHUN TOMYAM THAI

Bhn2:

6 ulas bawang merah*
2 biji cili merah*
7 biji cili kering (ikut kepedasan masing2)*
1 in lengkuas*
2 batang serai*
1 sudu besar udang kering*
4 helai daun limau purut*
1 in belacan di bakar
air asam jawa.gula dan garam

Semua bahan di atas di kisar

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar.
- Masukkan air asam jawa,garam dan gula.
- Masaklah sehingga menjadi pes
Untuk Sup Tom Yam

ayam
udang
sotong
1 labu bawang besar-di potong 6
5 ulas bawang putih-di ketuk
1 in lengkuas-di ketuk
2 batang serai-di ketuk
lobak merah
cendawan
putik jagung
bunga kobis

(terserah nak banyak mana sayuran ini)

6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato
1 ketul kiub tomyam -xletak
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sb susu cair - xletak
6 biji cili padi-di ketuk
Garam
Daun ketumbar

Untuk Sup TomYamRebus ayam beberapa minit.
Masukkan bawang besar,bawang putih dan daun limau purut,serai,cili padi dan lengkuas.Lepas tu masukkan sotong dan udang.
Biarkan sebentar
Bila sudah sebati mendidih masukkan sayur2an.
Kemudian masukkan pes tom yam yang sudah kita buat awal2 tadi,sos ikan,perahan limau nipis dan garam.
Padamkan api masukkan susu cair dan daun ketumbar..
-Memang betul cakap Kak Anim...enak banget nih....hihihiihihi

Nasi Goreng Mentega Lada Hitam Special.....


Assalamualaikum dan salam di hari Jumaat, penghulu bagi segala hari...semoga kita semua sentiasa dilimpahkan rahmat olehNya Yang Esa....Aamiin

Nak tau kenapa nasi grng ni spesel, sbbkan Liza letak ayam KFC kat dalam tu....hihihihi..kalau dulu2 Liza tak berapa suka nasi grg putih ni, tp anak2 Liza mmg suka sgt nasi grg ni...pelik jugak...jadi lama kelamaan rasa suka tu dtg dgn sendiri....sedap jugak nasi grg ni kan...kalau dulu tiap kali arwah ma buat nasi grg ni, mula lah rasa kenyang tetiba...tak selero den, hihihihi...sekarang ni baru la tau ttg kesedapan nasi grg ni...

Ok, moh kita tgk nasi grg omak den ni....hihihihi


RESEPI NASI GORENG MENTEGA LADA HITAM SPECIAL

Bhn2:

3 mangkuk nasi sejuk
Isi ayam @ lauk2 lain - Liza guna isi ayam KFC
Sehiris nipis halia - tumbuk halus
4 ulas bwg pth- tumbuk halus
1 s/b lada hitam - tumbuk halus
Segenggam ikan bilis - tumbuk kasar
2 biji lada merah - potong serong
2 btg kacang panjang - ptong kecil
1 btg karot - potong panjang
11/2 s/b mentega
2 s/b minyak masak
2 biji telur
Garam dan serbuk perasa

- panaskan mentega dan minyak dan tumis bhn2 tumbuk halus dan kasar hingga wangi.
- masukkan sayuran, lada merah, garam dan perasa secukupnya.
- masukkan pula ayam @ lauk2 lain bersama  nasi sejuk.
- buat lubang ditengah nasi dan pecahkan telur, biar hingga telur sdkt masak dan gaulkan cepat2.
- gaul hingga sebati dan boleh la dihidangkan....




Thursday, May 3, 2012

Pau Lagi....



Assalamualaikum wbt dan selamat malam ....kali ni buat pau guna resepi dr Kak Ton MyR....dh bnyak kali buat pau ni, mmg sedap n lembut jer kejadian dia....sape yang tak pernah buat lagi, sila2kanlah mencuba yer, mmg tak rugi.....kali ni Liza buat inti kaya jer...


RESEPI PAU LEMBUT KAK TON


Bhn2 utk 10 biji pau:


  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam
Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.