Hari tu masa tgk lauk ni kat dapur Quinnie tertanya2 jugak cmner la rasanya bila kari bubuh tomato puri....dan disebabkan naaakk sgt tau sedap ke idak, so hari tu Liza try la buat...alhamdulillah, benar bagai dikata Q, kari ni mmg sedap n kaler lagi cantik...
Akak tumpang letak resepi kat sini pulak ye Q, terima kasih daun keladi...hihihihii
RESEPI KARI AYAM TOMATO PURI
Bhn2:
1/2 ekor ayam
sepeket bendi - xletak
3 kentang dibelah 4
daun kari
secukupnya
5 sudu besar rempah kari cap O - guna srbk kari adabi
2 sudu besar tomato puree
1
tomato dibelah 6
rempah 4 sekawan
1/2 sudu besar halba campur
sedikit
air asam jawa
santan secukupnya
garam dan gula
bahan
blend 8 cili kering yg telah direndam
1 bawang besar saiz kecil
4
bawang putih
sedikit halia
1/2 sudu besar jintan kasar
cara2
1. mula2 panaskan minyak...lepas tu tumis bahan blend hingga naik
bau dan cili masak....kemudian..masukkan daun kari...rempah 4 sekawan dan halba
campur....masak hingga naik bau...lepas tu masukkan rempah kari dan sedikit
air..tumis hingga terbit minyak. masukkan tomato puree dan kacau2
rata....
2. masukkan ayam dan kentang...isi air asam jawa....dan
santan..masak hingga kentang dan ayam empuk..bila dah masak...isi tomato dan
bendi..kecilkan api...reneh hingga terbit minyak..masukkan juga gula dan garam
secukupnya...bila dah terbit minyak...tutup api...
Kalau nk tau cmner rasanya kari ayam ni, kenalah buat sendiri ye, tak yah nak mintak2 ngn Liza sbb kompem dah licin....hiihhihihi
Tak pernah lagi letak tomato puri. Biasa letak buah tomato kalau buat kari ikan je...
ReplyDeleteSalam Kak.. wahh sedapnyaa.... kecur aje ni...
ReplyDeletesalam kak liza, pagi esok nk wat roti jala laa.. so tun bawak tupperware nk tapau kuah niii ^^
ReplyDeletekak liza nak semangkuk boleh? nak makan dengan lempeng kelapaku yang penyek ni...
ReplyDeleteKalau kakak suka makan roti atau lempeng cecah karu macam ini sedapnya Liz...
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeletesedap...cntik je periuk tu...hahaha,,,
lain yg sy nmpk...:)
sedapnya, kari ayam cicah roti.. tak pun kalau terlebih rajin wat roti jala.. nyum nyum.. sedapnyaaaaaa
ReplyDeletemesti sedapkan kak liza,x pernah buh tomato puri nie..cicah roti ok jgk kan.:)
ReplyDeletehmmmm kakLiza, nampak menyelerakan sesangat..kalau dapat nasi putih panas2..wauuu
ReplyDelete