Assalamualaikum wbt...roti jala ni Liza amik kat dapur umah Cik Ika, dah lama plan nak buat, tp baru kali ni menjadi....resepi asal dr Kak Ratna @ Cik Bawang , Liza mintak izin share kat sini pulak yer, thnx...
RESEPI ROTI JALA PANDAN
Bhn2:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air (Kak ummi buat 1 cwn air + 1 cwn Susu segar)>>Kita pun sama :D cuma air diblend dgn daun pandan
- 1 bij telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuning
- 1sk pandan paste
Cara2>>
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
Liza buat roti jala ni mkn dgn dalca tulang....perrgggghhhhh, sedap bebb...hihihihii
best kan buat roti jala ni! memang puah hati!
ReplyDelete