Saturday, July 30, 2011

Pulut Kuning Menjelang Ramadhan...

Alhamdulillah stlh sekian lama tertangguh nk buat pulut ni, akhirnya bila semua anak brkumpul maka terjadilah pulut ni... blh dikatakan utk menyambut Ramadhan laa...kali ni xbuat rendang cam biasa, tp Liza pasangkan pulut ni dgn udang goreng kari yg sedap...ms 1st time buat udang ni, hubby ada ckp kalau mkn dgn pulut kuning pun sedap ni...so Liza pun buat lah udg ni utk anak bujang sorang tu rasa...jd kali ni Liza nak share la pulak resepi udang grg kari yg sedap ni...

UDANG GRG KARI/BEREMPAH

Bhn2
Udang besar - 1/2 kilo ( grg sebentar )
Bwg merah - 5 ulas*
Bwg pth - 1 ulas*
Halia - lbh kurang 1 inci*
Cili mesin -2 sudu besar
Rempah kari - 3 sudu besar
Daun kari
Garam, gula, perasa

- bhn2 bertanda * ditumbuk lumat.
- tumis bhn2 tumbuk td dan masukkan cili kisar dan rempah kari.
- masukkan juga daun kari
- apabila bhn2 td dah agak garing, masukkan garam, gula dan perasa.
- akhir sekali masukkan udang yg tlh digrg td...


                                                        Dah siap...sonang dan sodap



               Yang ni angah punya...pulut kuning spesel ngan kari ayam dan udang grg rempah.

Homemade Lempuk dan Sambal Durian


Taraa.........inilah lempuk yg sempat Liza buat 2 ari lepas...buat lempuk ni perlukan kesabaran sbb mkn masa utk jd cam dlm gambar tu...lbh kurang cam buat dodol laa..bhn dia sng je, hanya isi durian dan sedikit gula (terpulang)...kacau dgn api perlahan sehingga ia bertukar warna.


                                                                 Ready utk disimpan..


Satu lg benda yg Liza suka buat dgn durian ialah sambal durian....walllaaaa mmg sambal ni sambal yg plg Liza suka...makan cicah ngan ikan rebus pun blh bertambah2 nasi...perggghhhh



  Nak buat sambal durian ni pun sonang bangat...tumbuk cili merah dan cili api (optional ) dgn sedikit garam hingga lumat dan masukkan isi durian...gaul sebati dan siappppp.....

Friday, July 29, 2011

Kuetiaw Goreng Kerang the BEST

Assalamualaikum..salam ceria dipagi Jumaat yg gelap ni...hujan dr pg td adalah satu rahmat sbb kan xyah nak ssh2 siram pokok....kuikuikui.......sib baik ms bdk2 g sekolah td hujan berenti kjp....kalau tidak gerenti lambat..ari ni dgn sisa2 kerajinan yg masih berbisa ni Liza nak share resepi kuetiaw grg kerang..bdk2 kat umah ni ssh btl nk mkn kerang dan benda2 lain yg blh menambahkan darah...papa ngan umi dia je dok tambah darah sokmo...tp kali ni by hook or by crook diaorg kena habiskan jugak kerang dlm pinggan msg2....huuuiii kejamnya mak depa....kalau xbuat camtu mmg bdk2 ni xakan mkn...so jom kita tgk resepi warisan bonda ni...


KUETIAW GRG KERANG

Bhn2

Kuetiaw
Kerang - rebus dan kopek kulit
Tauge
Daun kucai
Bwg pth - tumbuk
Cili kisar
Sos tomato
Sos cili
Kicap
Garam, perasa

- tumis bwg pth yg ditumbuk td dgn sdkt minyak
- masukkan cili kisar dan biar hingga cili masak
- masukkan segala sos dan kicap, garam, perasa dan kerang
- masukkan kuetiaw dan sdkt air
- bila dh hampir masak tambah tauge dan kucai...



                                              Dah pun siap...enak dimakan dgn cili jeruk

Thursday, July 28, 2011

Kuih Lapis Coklat Yana

Ari tu tgh2 dok belek buku resepi,xperasan pulak bdk Yana ni ada kat sblh...mula2 xperasan dia pun join jugak...last2 bila dia ckp "umi, nnt adk nk mkn kuih lapis, umi buat yer "...adoiiii....asyik2 kuih lapis dia, pantang btl bila dia tgk gmbar kuih lapis...mst suruh buat...huhhhh........tp trpaksa buat jugak la kan...sbb selagi xbuat selagi tu lah rasa xsenang hati........



Ni la kuih lapis yg Liza buat...saje je nak tukar kaler tp ada kedia kata "knp umi xbuat kaler pink" hhmmmmmm....sabor je la...hehehe...ni resepi yg selalu Liza guna utk buat kuih ni, agak2 dh brtahun jugak laa....nak skodeng resepi??? jommm.....

KUIH LAPIS COKLAT

Bhn2

100gm tpg beras
435ml santan
30gm tpg ubi kayu
90ml air
30gm tpg jagung
190gm gula
sdkt pewarna merah- Liza guna coklat emulco dan warna kuning

- panaskan pengukus dan ayak semua tpg kedlm mangkuk besar.
- kacau bersama sntan, air dan gula.Kacau hingga gula larut.
- bhg adunan kpd 2 bhgn dan warnakan.
- masukkan 3/4 senduk adunan kedlam loyang dan kukus selama 3 min.
- angkat dan tuangkan lapisan yg berlainan kaler ke dlm adunan td dan kukus semula 3 min.
- ulang hingga habis..
- akhir sekali tutup loyang dgn kain bersih dan kukus lg selama 15 min..
- dan inilah hasilnya.........


                                                  Sedap dan pasti menjadi...cubalah

Pecal aka Rojak Sayur


Taraaaa...ni la ghupernya pecal yg Liza buat...tp sori la gambar blur ...huhu...pecal ni biasanya arwah ma buat sbgai pembuka selera ms berbuka di bulan Ramadan...almaklumlah dgn rasanya yg manis2 pedas tu bisa menggiurkan sesape saje....pergggghhhh

PECAL aka ROJAK SAYUR

Bhn2

500gm kcg tanah *
100gm cili kering *
3 biji bwg besar *
1 potong belacan- blh kurangkan *
1 mangkuk air asam jawa
5 s/besar gula
1 s/kecil garam

- semua bhn bertanda * digoreng dgn minyak berasingan..
- kemudian kisar semua bhn td guna pengisar kering- Liza guna pengisar biasa dan + air masak
- masukkan kedlm mangkuk dan masuk garam, gula dan air asam jawa..
- hidangkan bersama sayur2an kesukaan yg telah dicelur..

* kuah pecal ni blah dibuat bnyak dan simpan dlm bekas tertutup di tpt sejuk beku..bila nk digunakan, keluarkan dr tpt sejuk beku dan panaskan...sedia diguna...



              Menu paling sesuai utk tarik anak2 mkn sayur...jugak sesuai utk bln Ramadhan nnti...

Pulut Inti versi Manis dan Pedas

Salam bersiaran kembali..ari ni Liza nak share pulut inti yg buat weekend ari tu..cam biasa la kat umah ni kalau ada yg manis, cnfrm ada yg pedas utk tukang masaknya...dr kecik lg tekak ni mmg xblh nak terima benda manis2 ni...kalau buat pun utk hubby ngan anak2...so ari ni kita tgk satu pulut tp 2 version..


Ni pulut inti manis...inti ni macam inti ketayap jer...cuma perlu kelapa muda / pth,gula melaka, sdkt gula psr, air, daun pandan, tpg jagung utk pekatkan inti...kalau nk tambah durian pun blh jugak...



Ni pulak versi inti pedas yg teraccident...muahaha..nak tau nape...sbbkan inti ni sebenarnya nak buat satar goreng...tp xtau kat mana silapnya, masa goreng tu semua berderai...hancusssss. Puas jugak la dok pikir nak buat cmner, xkan nak buang kot...last2 cuba keringkan ala2 nak buat inti cucur badak gitu...dan hasilnya alhamdulillah mmg marbeless...nak try?? jom tgk resepi...

Inti Sambal Pedas aka Satar

Bhn2

Ikan selayang / sardin- amik isi dan kisar tanpa air(Liza guna lebihan tenggiri kari )
1/2 biji kelapa parut
1 genggam cili api *
4 btg serai *
5 inci halia *
3 ulas bwg pth *
10 ulas bwg merah *
3 sudu gula
1 s/kecil garam
perasa

- semua bhn bertanda * dikisar dan campurkan dgn semua bhn td..
- grg dlm minyak sdkit dan masukkan srbk kunyit...
- sentiasa kaup balik inti sehingga btl2 masak..
- grg dgn api sederhana yer...
- dh siap dan blh digunakan utk bermacam jenis kuih..
* rasa pulut ni seakan pulut panggang..mmg best...xtipu pun...



                                                               Ni laa pulut 2 versi...

Wednesday, July 27, 2011

Muffin Vanila ala2 KR..

Sebenarnya muffin vanila ni dah lama tunggu turn nak enter frame...tp bru sampai ms nak pose kat sini...kesiannn dia..ape2 pun muffin ni mmg sedap, amik dr MYR...ni request dr angah yg nk mkn muffin vanila cam kat KR....demand betul budak tu srg....tp sebenarnya still xpuas ati sbb xberapa nak merekah cam pakcik Kenny punya...Walaupun rupamu xsehensem pakcik Kenny (hensem ke), tetapi rasamu tetap menjadi pojaan hatiku....

Muffin Vanila

8 sudu besar mentega - dicairkan
4 cwn tpg
2 cwn gula
2 cwn susu segar
4 sudu mkn baking powder
1 s/teh garam
2 biji telur - dipukul sdkt mcm nak buat telur dadar
1 s/teh esen vanila

- satukan semua bhn2 di atas dan bakar selama 20 minit pada suhu 180 C..



                                                 Liza buat separuh dr adunan di atas...

Jom Kita Buat Laksam...

Salam sayang semua..ari ni Liza nak tunaikan janji yg tertangguh..nak tunjuk step by step cara buat laksam...so pada rakan2 yg suka dan nak cuba buat laksam sendiri, sila2kanlah yer...jgn malu2..


Langkah 1: campurkan tpg beras dan tepung gandum..bancuh ngan air macam nak buat kuih dadar @ mungkin blh lebihkan sikit air..agak2 la yer jgn terlampau pekat or cair...sukatan tepung tu Liza agak2 jer..mgkin 1 paket tpg beras + 1/4 cawan tpg gandum...lupa nak gitau bancuhan tu kena campur dgn air panas lbh kurang secawan gitu...



Langkah 2: panaskan kukusan dan sapu minyak pada tudung periuk..kalau xde blh guna piring mcm Liza punya kat atas tu..piring ni macam piring yg India mkn tu...agaknya la...hehehe...blh beli kat kedai RM2 @ kedai2 peralatan rumah...



Langkah 3: bila air kukusan dah mendidih, masukkkan adunan tpg td kedlam piring yg tlh disapu mnyak....jgn terlampau tebal nnt susah nak digulung...agak2 dlam 1 cwn baby jer..
Tutup kukusan dan biarkan dlm 5 min @ hingga masak..untuk pastikan laksam ni dah masak,bila kita buka tudung periuk tu, laksam tu gelembung semua...maknanya laksam tu dah blh diangkat...


Langkah 4: bila dah agak2 suam blh la kita gulung laksam ni...ms gulung pastikan laksam ni digulung bermula dr tmpat yg tebal dan berakhir pd tmpt yg nipis...(biasanya adunan ni xsekata ms kukus)...tp kalau laksam tu sama jer ketebalan dia, ikut suka laa nk gulung dr mana pun...INGAT! masa gulung xmau kasar2 yer...ala2 manja gitu...



                                             Langkah 5: laksam yg dh siap di gulung...



                                                         Inilah laksam dan setnya..



                       Kalau nak spesel, tambah laa serunding daging dan telur puyuh rebus...

*Cara buat laksam ni Liza belajar dr arwah ma dan sekarang Liza kongsi pulak dgn rakan2 lain...semoga ilmu yg berpanjangan ini akan dpt membantu arwah di alam sana...Aminn*

                                    SELAMAT MENCUBA...INSYAALLAH MENJADI..

Apam Tersengih aka Senyum laa...


Apam mekar ni 1st kejadiannya...bkn apa, nak buat sebelum ni tkt xjadi...almaklumlah saya ni kan mak budak baru belajar...tp dgn tekad dan semangat waja, cuba la jugak buat berpandukan segala tips2 yg dapat...dannnn alhamdulillah jadi la jugak walaupun xtersenyum lebar macam sifu2 yg buat...apam ni tersenyum ala2 manja gitu...auuuwww maluuuu....apam kat atasni Liza tambah nutella filling utk anak2 dan....


Yang ni pulak filling jem strawberry untuk papa...cukuplah papa yer...nnt umi buat lagi...cam biase jom intai resepi pulak

Apam Tersengih aka Senyum aka Merekah

250 gm gula - kurangkan
2 biji telur - pada suhu bilik
1 s/k esen vanila
200 ml susu segar - suhu bilik
300 gm tpg gandum
1 s/k ovalette
pewarna - terpulang

Cara2

- pukul gula dan telur hingga betul2 kembang dan gebu.
- masuk esen vanila, tpg gandum, ovalette dan susu segar..
- pukul lg hingga gebu..
- bahagikan adunan kpd 2 mangkuk dan warnakan..
- masuk adunan dlm piping bag dan picit sedikit adunan berwarna dlmacuan kertas..
- kukus 15 minit dgn api besar
* jarakkan sdkt masa mengukus..*





Tuesday, July 26, 2011

Laksam Spesel Homemade....

Salam sejahtera semua...dah masak ke belum? kalau xtau nak masak apa utk lunch nnt, blh la try laksam spesel ni...nak tau knp laksam ni spesel, kena la tgk smpai abis ye...


Ni laa complete set laksam..tp kat sini Liza dah tukar sambal cili kering pada sambal cili api...mantap bebbb....huuuhhh sampai panas telinga....hehehe


                              Ni laksam yg biasa kan....cuma ada ulam2,sambal dan kuahnya...



Camner dgn yg ni pulak?? haaaaa...yg ni la speselnya sebab ada serunding daging yg ditambah...kalau nk lg spesel blh la tambahkan telur puyuh yg direbus...perrrgggghhh.....mmg terangkat laa...blh bertambah2  mkn ni....idea ni dpt dr sebuah kedai laksam kat Kb...Laksam Baiti nama kedai dia kalau xsilap....tp mak ooiii mahal la .... rasa kuah dia pun kureng sikit kalau nk dibandingkan dgn yg kita wat sendiri...so moral of the story, masak laa ikut kreativiti kita...kan kan kann....


                                             Taraaa....jemput makan semua...Bismillah

* nnt ada masa Liza posekan n3 cara2 buat laksam ye...kpd peminat2 laksam blh la try nnt....*

Sunday, July 24, 2011

Colek Kerepok Gote...

Tadaaaa....ni la kerepok gote dan coleknya aka sos aka pencicah...hehehe...kerepok ni didatangkan khas dr Kelate...ori bebbb...tp sosnya homemade ye..sos yg simple dan blh dimakan dgn popia goreng jugak...


                                           Ni laa cara yg Liza selalu buat...jom kita intai...

Colek aka Sos aka Pencicah

Bhn2

Bwg putih
Cili boh
Gula melaka
Cuka / air asam jawa
Tpg jagung - utk pekatkan kuah
Air secukupnya
Garam
Gula

- semua bhan kecuali tpg jagung dimasak hingga sdkt pekat, masukkan tpg jagung ikut kepekatan yg dikehendaki..
* blh juga ditumis dahulu bwg pth dan cili boh hingga sedikit garing, bru masukkan bhn2 lain..


                                               Sedia utk dinikmati...senang kannn...

Saturday, July 23, 2011

Terima Kasih Daun Keladi

Saje Liza nk posekan entri brg2 yg Liza dpt smlam dr adik tersayang Yen n Ema di KB..thanx bnyak2 ye..korang selalu buat K.Za terharu dan rasa disayangi...uhuk uhuk...jom kita tgk ape yg diaorang kirim...




                                             Setiap lapisannya menggiurkan...perggghhhh


        Inilah kek lapis blueberi ori dr Sarawak...mek sayang kitak...hehhh betul tak???hehehehe
Tungguuuu...ada lagi yg dikirim

   Haaaa....ni la Acai Cafe keluaran Bumi Dot Com..produk ni mmg laris sbb bg kita tenaga        berpanjangan...sape2 yg selalu rasa letih tu blh la try sempena Ramadan ni...


                                                              Terima kasih daun keladi,
                                                              kalau ada blh la bagi lagi..





Roti Kukus Bake Bean

Salam sejahtera di hari minggu...ni la bekpes kitaorg ari ni..ni versi angah punya..nak telur yg kat tgh roti katanya...ikut je laaa...

Kalau yg telur overcook camtu sape punya lg...umi dia laa...ooppppsss lupa nak gitau ni menu turun temurun arwah ma...biasanya roti tu dia kukus dulu...agak2 5 minit gitu, bg roti tu lembut...



Ni pulak versi papa, kakak n adik punya...mmmm  kalau nk tambah sosej pun sodap gak...

Friday, July 22, 2011

Bingka Jagung Gerenti Sedap

Salam petang Jumaat semua..Liza tgk ramai jugak yg buat muffin ari ni...tp Liza nak pose bingka jagung yg sedap ni...dh bnyk kali buat dan mmg xsangka anak2 Liza yg xsuka mkn kuih manis pun makan bingka ni sampai xhingat apa dah...betulll...bingka ni mmg sedap..kalau xsilap amik dr blog si Hana tu...mmg sonang la cara nk buat pun..xcaya jom try..

Bingka Jagung Sedap

1 cwn tpg gandum
1 cwn santan
1 cwn susu sejat
3/4 cwn gula
2 biji telur
2 sudu butter - cairkan
1 tin jagung manis
pewarna kuning
bijan - optional

- blend semua bhn kecuali jagung dan bijan.
- masukkan jagung dan blend kejap
- tuang dlm loyang yg disapu mentega dan tabur bijan
- bakar 160 C selama 1 jam atau hingga masak..



                                                        SELAMAT MENCUBA

Thursday, July 21, 2011

Kuih Kekoh Carr aka Buah Melaka..

Hahaha...mst rasa pelik dgr nama kuih ni kan..kat stgh2 tmpat di Kelantan, org panggil buah melaka atau onde2 sbgai kuih kekoh carr..sbb kan bila kita gigit( kekoh) kuih tu , gula melaka yg cair kat dlm tu akan terpercik (carr) dlm mulut kita...hehehe

Pada sape2yg nk berbuka pose tu dan tgh bingung xtau nak buat kuih ape, apa kata cuba buat kuih kekoh carr yg senang ni..kuih ni kuih wajib yg dijual kat Bazar Ramadhan kan..so jom try..

Kuih Kekoh Carr aka Buah Melaka

Tepung pulut secukupnya
Air
- gaul sebati tp jgn terlalu lembik
Gula melaka - racik halus
Kelapa pth
Garam
- masukkan gula melaka kedlm tpg td dan masukkan kedlm air mendidih.
- bila kuih terapung maknanya kuih dh masak dan blh la diangkat..
- gaulkan dgn kelapa yg tlh dicampurkan garam..
- sedia utk dihidang..

Kurma oh Kurma...


Alhamdulillah sbb minggu ni dpt kurma free....hehehe ...kurma kat atas ni abah kirim dr kpg..tp xsempat pose dh nak abis...huhu..nnt abah kirim lg ye..tq abah.

Ni pulak kurma pemberian jiran yg baik hati..semoga Jun n family sentiasa murah rezeki..Aminn

Tuesday, July 19, 2011

Tauhu Telur Sos Tiram...

Lauk ni Liza msk last week...telur tauhu ni mmg peberet kitaorg..jd masak apa2 pun mst kitaorg ckp sedap...hehehe..resepi ni mmg simple tp amat sedap pd tekak kami sekeluarga...jd sape2 yg nk try resepi ni jgnlah segan silu ye...


TAUHU TELUR SOS TIRAM

Tauhu telur - goreng
Bwg besar - hiris nipis
Bwg pth - hiris nipis / dadu
Halia - hiris
Cili merah
Sos tiram
Sayur2 plihan - guna bunga kobis, kcg pjg.
Garam
Gula , perasa

- panaskan sdkt mnyk dan goreng bwg besar,bwg pth dan halia yg dihiris td..
- masukkan cili merah yg juga tlh dihiris dan sos tiram..
- masukkan pula sayur2 yg dpotong kecil , biar hingga sayur empuk..
- kemudian masukkan tauhu telur td..
- perasakan dgn garam , gula dan perasa..