Thursday, July 28, 2011

Pulut Inti versi Manis dan Pedas

Salam bersiaran kembali..ari ni Liza nak share pulut inti yg buat weekend ari tu..cam biasa la kat umah ni kalau ada yg manis, cnfrm ada yg pedas utk tukang masaknya...dr kecik lg tekak ni mmg xblh nak terima benda manis2 ni...kalau buat pun utk hubby ngan anak2...so ari ni kita tgk satu pulut tp 2 version..


Ni pulut inti manis...inti ni macam inti ketayap jer...cuma perlu kelapa muda / pth,gula melaka, sdkt gula psr, air, daun pandan, tpg jagung utk pekatkan inti...kalau nk tambah durian pun blh jugak...



Ni pulak versi inti pedas yg teraccident...muahaha..nak tau nape...sbbkan inti ni sebenarnya nak buat satar goreng...tp xtau kat mana silapnya, masa goreng tu semua berderai...hancusssss. Puas jugak la dok pikir nak buat cmner, xkan nak buang kot...last2 cuba keringkan ala2 nak buat inti cucur badak gitu...dan hasilnya alhamdulillah mmg marbeless...nak try?? jom tgk resepi...

Inti Sambal Pedas aka Satar

Bhn2

Ikan selayang / sardin- amik isi dan kisar tanpa air(Liza guna lebihan tenggiri kari )
1/2 biji kelapa parut
1 genggam cili api *
4 btg serai *
5 inci halia *
3 ulas bwg pth *
10 ulas bwg merah *
3 sudu gula
1 s/kecil garam
perasa

- semua bhn bertanda * dikisar dan campurkan dgn semua bhn td..
- grg dlm minyak sdkit dan masukkan srbk kunyit...
- sentiasa kaup balik inti sehingga btl2 masak..
- grg dgn api sederhana yer...
- dh siap dan blh digunakan utk bermacam jenis kuih..
* rasa pulut ni seakan pulut panggang..mmg best...xtipu pun...



                                                               Ni laa pulut 2 versi...

2 comments:

  1. nnt kak cek blh la try ye...Liza 1st time buat yg manis tu sbb xsuka...xsuka...

    ReplyDelete