Tuesday, November 25, 2014

Masak Lemak Siput Sedut....


Assalamualaikum wbt ...kenapa susah sgt nak upload gambar sekarang ye, sebab line tenet problem ke atau sebab lain...gambar siput sedut ni pun sekeping je yg dapat upload, tu pun dah bnyk kali cuba..mmg stress kalau cmni.


Siput sedut ni Liza buat Jumaat lepas, kebetulan g pasar nampak lauk peberet angah ni, pastu terus cari daun kaduk, nasib baik semua bhn ada..hihii
Pada sesiapa yg tak kenal daun kaduk, boleh tgk kat SINI ye..



RESEPI MASAK LEMAK SIPUT SEDUT

Bhn2:
1 kg siput sedut - bersihkan
1 ikat daun kaduk - hiris halus
6 ulas bawang merah *
6 biji cili api *
11/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci lengkuas *
1/2 inci halia *
2 s/b cili mesin
Santan secukupnya
Garam

- blend semua bhn bertanda * hingga lumat.
- masukkan semua ke dlm periuk kecuali daun kaduk.
- bila dh mendidih, masukkan daun kaduk, kacau rata..
- tutup api dan boleh hidang la...



Friday, November 21, 2014

Chocolate Nutella Brownies...


Assalamualaikum wbt dan salam jumaat penghulu segala hari..semoga apa yg kita lakukan hari ini mendapat keredhaan Allah swt...Aamiin

Kali ni Liza buat lagi nutella brownies ni atas permintaan kakak , tak puas makan hari tu, dia cakap...ikut je la kan, lagipun nak buat bukannya susah pun, godek2 terus bakar je..




Resepi ni masih menggunakan resepi yg sama yg Liza amik dr dapur Hana, thnx sekali lagi ye Hana..

RESEPI CHOCOLATE NUTELLA BROWNIES


Bhn2:

113gm butter
3/4 cwn milk chocolate chips
1/2 cwn gula halus - hana guna brown sugar
2 biji telur A - kocok dgn garfu
1 cwn nutella- hana buh 1/2cwn je itu pon da manis dan hana tmbh - Liza pun

1sb koko
50gm tepung gandum
1/2 sk baking powder

Cara-cara

  • Satukan butter, chocolate chips dan gula dalam periuk dan kacau perlahan dgn api kecil sehingga semua cair @ boleh guna kaedah double boiler. Ketepikan.
  • Masukkan telur dan juga nuttella ke dalam adunan coklat tadi. Kacau sebati.
  • Masukkan pula tepung gandum dan juga baking powder dan kacau sebati lagi.
  • Sapukan loyang dgn butter @ alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan.
  • Bakar suhu 170 selama 30-35min. Sejukkan dan potong.



 
 
Kali ni Liza gunakan loyang 8x8..


Thursday, November 20, 2014

Sotong Kicap Pedas Madu Karipulai / Daun Kari....



Assalamualaikum wbt...Alhamdulillah akhirnya dapat jugak merasa masakan ni...dah banyak kali Liza tgk Lina post kat blog dia, tapi tiap kali nak buat ayam pulak xde...jadi semalam mmg tekad nak buat walaupun hero lauk ni takde..tgk dlm freezer ada sotong, so apa lagi, godek2 je la ngn sotong pun..

Walaupun hero kali ni Liza tukar, tapi rasanya mmg tetap mantop...jadi tak hairanlah Lina buat berulang ulang kali...thnx Lina dan Kak Azlina utk resepi ye...



RESEPI AYAM / SOTONG KICAP PEDAS MADU KARIPULAI

Bhn2:

  • 1 ekor ayam dipotong 14 bahagian -Liza tukar dgn sotong
  • 1 bawang besar di hiris2 nipis
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya(xboh tadak stok)
  • 10 ulas bawang merah dikisar
  • 6 ulas bawang putih dikisar
  • 1 inci halia dikisar
  • 2 batang serai ketuk (linapg tambah) - guna jugak
  • 2 sudu besar cili kering kisar (linapg gn cili giling)-tambah jugak
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat Mahsuri (linapg tambah)- Liza pun tambah 
  • 2 sudu besar madu
  • 1 biji cili merah - potong serong (linapg tmbh)- xletak
  •  Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit hirisan ketumbar - xde stok
CARA MEMBUATNYA
  1. Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan-Liza tambahkan tepung jagung
  2. Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar,serai & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan madu, kacau2ka.Tambah garam dan gula (jika perlu).
  4. Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
  5. Terakhir baru masukkan buah tomato, cili merah dan hirisan daun ketumbar.Kacau2kan lagi
  6. Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.




Wednesday, November 19, 2014

Tortilla Gulung Ayam Berkeju...


Assalamualaikum wbt...nak nangis rasanya dah beberapa hari tak boleh nk upload gambar dalam blog..mungkin line tak berapa elok kot, harap2 situasi ni tak berpanjangan la kan...

Tortilla ni pun dah lama Liza buat utk breakfast..asal nampak je tortilla ni mst beli, pastu otak pun mula ligat nak masukkan filling apa yg anak2 suka...hihihi
Kebetulan ada lebihan ayam goring KFC ari tu, maka terjadilah tortilla gulung ni..


Nak buat pun tak susah, guna je lauk apa yg ada kat umah kita..

RESEPI TORTILLA GULUNG AYAM BERKEJU

Bhn2:

Beberapa keping roti tortilla readymade
Lebihan ayam goreng ( ayam bakar pun boleh)- potong kecil
Mayonis
Timun - potong kecil
Tomato - potong kecil
Cheddar cheese secukupnya

- masukkan ayam, timun dan tomato hiris ke dlm mangkuk dan gaulkan dgn mayonis secukupnya..
- ambil sekeping tortilla dan letakkan sekeping keju dan inti td di atasnya, ..
- gulung tortilla tersebut dan buat sehingga habis..
- panaskan pan dan bakar tortilla sekejap hingga keju cair..
- sedia dihidang ...

Kalau nak letak sikit sos thai pun boleh, lagi ummmppphh..


Friday, November 14, 2014

Kek Pisang Lembap dan Sedap....


Gara2 tengok Kak Yati tayang kek pisang ari tu, maka antu pisang ni pun cari lah pisang utk dibuat kek...ari tu masa ada org order tak de la pulak terliur, tapi hari tu...hhhmmmm
Kak Yati cakap resepi ni dia amik kat dapur K.Azie...Liza mintak izin utk share kat sini pulak ye, terima kasih..
Pada yg nak mencuba tu, silakan lah ye, sebab insyaallah takkan menghampakan..




RESEPI KEK PISANG LEMBAP N SEDAP

Bhn2:

4 biji pisang emas - lecek ( Liza guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis
1sk esen vanilla





Cara cara:

Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan- Liza gunakan suhu 150C utk bakar kek ni..
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 
 
 

Roti Lembut Gebu...



Assalamualaikum wbt dan salam jumaat penghulu segala hari...semoga segala yg kita lakukan mendapat keredhaan dr Allah swt...Aamiin

Buat lagi roti dan kali ni Liza gunakan resepi dr Anie Japri yg Liza CnP dr dapur Zila, thnx ye utk kedua2nya...roti ni mmg lembut dan Liza suka teksturnya..




Adunan roti kali ni Liza buat 2 versi, satu roti butterscotch dan satu lagi Liza sapu mayonis dan tabur serunding daging pastu gulung..mmg yummy
Sebenarnya nak buat roti ni tak susah pun cula kena tau teknik, pastu nak bentukkan cmner atau nk letak filling apa pun terpulang pada selera masing2...kita n family kita yg nak makan kan..




RESEPI ROTI LEMBUT GEBU

Bhn2:
500 gram tepung roti
250 ml air sejuk dari peti ais
1 biji telur
30 gram susu tepung
80 gram butter/majerin
1 tsp garam
85 gram gula
1 paket yis 11 gram


cara

Guna mixer - Liza guma BM
Satukan semua bahan kering.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
Kluarkan,tumbuk dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin


Wednesday, November 12, 2014

Cucur Kembong...


Terkena jugak tempias cucur kembong ni, puas hati akhirnya sebab sampai jugak seru utk buat cucur yg tengah pemes ni....hihihi
Sebenarnya buat cucur ni pun dah lama tapi bila internet meragam memang semua keje tak jadi, maka terperaplah gambar cucur ni..
Ni pun sekeping je yg dapat diuploadkan, yg lain memang fail..jadi nak tak nak, terpaksa lah jugak masukkan entry ni..

Liza tak pasti gerangan siapakah empunya resepi ni, sebab ada yg tak mentionkan nama pemilik resepi, cuma Liza amik resepi ni dari fb Aznie Khasri...tapi Liza buat versi ikan bilis bukan versi susu pekat manis..jom  tgk resepi.




RESEPI CUCUR KEMBONG BILIS

Bhn2:

3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas didih
Segenggam ikan bilis*
4 ulas bawang merah*
Garam secukup rasa

- tumbuk kasar bhn bertanda *.
- masukkan bhn tumbuk tadi dan garam ke dalam tepung.
- masukkan air sedikit2 sambil digaul dgn garfu / sudu hingga bergaul mesra..
- bulat2kan adunan dan bolehlah lah digoreng hingga masak...


Victoria Sandwic Cake...



Satu lagi resepi yg akan masuk list, maknanya akan  buat lagi dan lagi sebab dapat sambutan yg menggalakkan dr family Liza...resepi kali ni Liza ambik dari dapur Kak Yati, katanya ambik dari dapur KZai n Yani...terima kasih pada semua atas resepi yg marbeles ni...




RESEPI VICTORIA SANDWIC CAKE

Bhn2:

  • 250 gm butter
  • 250 gm gula castor - akak bubuh 200 gm gula castor
  • 220 gm tepung kek + 30 gm tepung jagung*
  • secubit garam*
  • 5 biji telor yg besar
  • 2 sudu besar golden syrup
  • 2 sudu teh esen vanila
  • Jem strawberry utk sapu pd kek - akak guna jem strawberry jenama"Smuckers"- Liza guna strawberry compote..

Cara-Cara:

  • Panaskan oven suhu 150C dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 8 inci yg dialas dgn kertas kek
  • Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
  • Putar butter,gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
  • Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan bubuh esen vanila.
  • Masukan tepung dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
  • Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan kedalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit.
  • Sejukan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek..kemudian tabur diatas kek dgn gula castor.





Kari Ikan Tongkol Bonda...



Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...dah lama tak masuk dapur maya rasanya, bknnya apa, tapi masalah internet yg kadang ok kadang tak, nak upload gambar pun tak boleh...sakit pulak hati kita wakk....hihihi


Ni gambar yg terselamat, hihihi sebab awal2 lagi mmg dah ada dalam album..kari ikan tongkol ni resepi dr arwah bonda , kalau kat kelate mmg pemes la kari ikan tongkol ni..



Rasanya dah banyak kali Liza buat kari ikan ni, tapi Liza tempekkan sekali lagi resepi kat sini utk memudahkan ..

RESEPI KARI IKAN VERSI BONDA

Bhn2:

1 ekor ikan tongkol@ aye - potong dan rebus dgn sdkt garam dan asam keping hingga masak.
1 inci halia - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
Sedikit air asam jawa - kalau nk guna asam keping pun blh
Santan dr sebiji kelapa - jgn terlampau cair, agak2 sederhana pekat
1 paket rempah kari ikan - Liza guna adabi
2 s/b cili mesin
1 keping nise/ gula melaka
Garam, gula dan serbuk perasa
Timun/ kacang panjang/ bendir/ terung
Minyak - utk menumis

- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk.
- campurkan sedikit air bersama serbuk kari ikan dan cili mesin.
- masukkan kedlm periuk td dan biar hingga naik bau.
- bila dah nmpk sedikit kering, masukkan air asam jawa dan kacau sdkt.
- masukkan santan dan nise/ gula melaka dan biar mendidih.
- selepas tu, masukkan pula ikan yg telah direbus bersama sdkt garam, gula dan serbuk perasa.
- biarkan mendidih sekali lg, baru masukkan sayuran..
- renihkan diatas api perlahan hingga semua rasa sebatidan sedikit pekat.
- angkat dan hidangkan...

# garam jgn masuk bnyk sgt yer sbb ikan tu dah direbus dgn sdkt garam,lebih elok kalau rasa dulu sebelum letak garam dalam kuah.#



Tuesday, November 4, 2014

Apam Harum Manis....




Assalamualaikum wbt...dah lama teringin nak merasa apam ni, akhirnya terbuat jugak weekend ari tu..gabungan rasa gula caramel ngn pisang tu mmg mengancam..patut la pemes sgt apam ni kat fb..
Liza skodeng resepi ni kat dapur ratu talam kita kak Yati, katanya resepi asal dr rakan fb Shasha..terima kasih ye.





Masa bancuh adunan tu, Liza ingatkan dah tak jadi sbb adunan ni likat..masa kukus tu tak henti2 doa biarlah jadi elok sebab nak sangat rasa apam yg pemes ni..Alhamdulillah dgn kuasaNya, kembang n gebu je apam ni, dan mmg harum..



RESEPI APAM HARUM MANIS

Bhn2:

300 gm gula melaka* (* di masak dan sejukkan)- Liza guna gula biasa
 350 ml air*
- Liza cairkan gula hingga perang dan masukkan air dan biar mendidih.., ketepikan.
 
3 biji telur
200 gm gula pasir halus

350 gm tepung gandum diayak bersama*
1/2 sudu teh baking powder *

1 sudu teh soda bikarbonat* (* di satukan dan di ayak)

secubit garam*
1 sudu teh esen vanila
50 gm majerin/ butter - dicairkan
8 - 9 biji pisang raja / berangan / emas dihiris bulat2 anggaran 1 cm

Cara-Cara

  • Masak gula Melaka bersama air hingga larut dan tapiskan biarkan sejuk.
  • Pukul telur dan gula halus hingga kembang dan pekat.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama sedikit2 dan kacau rata.
  • Masukkan sirap gula Melaka, esen vanila dan majerin/ butter kacau sebati. (jika masih bergentel2 tapis adunan tersebut)
  • Sapukan acuan kecil dgn sedikit minyak.
  • Masukkan adunan dlm 1/2 acuan sahaja. Kemudian letakkan hirisan pisang tadi diatasnya dan kukus selama 15 hingga 20 minit.
  • Setelah masak biar sebentar kemudian bolehlah keluarkan dari acuan dan hidangkan.




Liza buat separuh adunan je, dapat dalam 15 bekas yg kecik2 macam kat atas....


Monday, November 3, 2014

Caramel Cheese Cake....


Assalamualaikum wbt, kek ni pun jgn tanya bila Liza buat ye...rasa2nya masa raya puasa hari tu lagi...hihii
Terjadinya kejadian kek ni sebab nak perabis stok cream cheese dlm esbok tu, mula2 risau jugak takut tak menepati selera family, tapi lepas diaorang makan, fuhhhh lega sangat sebab respons yg baik..kebetulan jiran yg datang beraya pun makan  bertambah2, jadi faham2 sendiri la ye...
Komen hubby pulak, kek ni sedap sangat, kalau tak cakap ni cheesecake mmg dia takkan tau kek ni ada cheese...sebab dia bab2 cheese ni mmg kureng sikit tapi kek ni dia boleh makan lagi dan lagi...hihihii, Alhamdulillah




Resepi ni hasil dok intai kat dapur Evelyn yg memang terkenal pandai buat kek...thnx ye Lyn, akk nk share kat sini pulak..

RESEPI CARAMEL CHEESE CAKE

Bhn2:
 
A
4 tbsp gula kaster

B
6 biji kuning telur
200g susu cair
70g air
1 sk esen vanila

C
4 biji putih telur
50g gula kaster
1/4 tsp cream of tartar

D
500g cream cheese
150g gula kaster
40g butter
4 biji kuning telur

Cara2:
1. Masak gula dari bahan A dalam loyang 8 inci hingga keperang-perangan. Ketepikan.

2. Satukan bahan2 B & gaul hingga sebati. Tuang sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.

3.  Kemudian, pukul bahan2 C hingga pekat & bertanduk.

4. Pukul bahan2 D kecuali kuning telur hingga lembut & licin, masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.

5. Akhir sekali, masukkan adunan putih telur (bahan C) yang dipukul kedalam adunan cheese (bahan D) tadi. Pukul sebati selama 1 min.

6. Bakar guna water bath selama 1 1/2 jam pada suhu 160 C.

7. Bila kek masak, rehatkan selama 1/2 jam baru terbalikkan. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dihidangkan. Kek sedap dimakan sejuk.






Moist Muffin Pandan...


Muffin pandan ni pun dah berzaman Liza buat, jgn mintak ye, confrm dah jadi baja...hihihi
Muffin ni mmg sedap , lembut n moist gitu..yang paling Liza suka aroma pandan tu, perghhhh wangiii...resepi muffin ni Liza dapat dr dapur kak Azie, dia pulak ambik kat dapur Kak Ina...thnx pada kedua2nya ye...



RESEPI MUFFIN PANDAN

Bhn2:

200gm tepung gandum
1 1/2 sk baking powder 
1/2 sk bicarbonate soda 
1/2 sk garam
120gm gula kaster
200ml santan + 2 helai daun pandan - blend
100ml minyak jagung
2 biji telur
1 sk pandan paste 
1/2 sk pandan essence
Sedikit pewarna hijau
Badam hiris atau apa yg disukai - tabur 





Cara cara:
1.  Panaskan oven pada Suhu 190 C. Sediakan muffin cups. 
2. Ayak tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Masukkan gula dan kacau rata. 
3. Dalam mangkuk lain, satukan santan, minyak, telur, pandan paste, esen dan pewarna. 
4. Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati. 
5. Tuangkan adunan ke dalam papercups. Tabur dengan badam. 
6. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak.

 

Daging Masak Hitam...




Assalamualaikum wbt selamat berpuasa pada kengkawan yg berpuasa Asyura hari ni...semoga segala amalan kita akan diberkati oleh Allah swt, Aamiin..

Daging masak hitam ni pun dah lama Liza buat, resepi masih sama macam yg Liza buat dulu, dari Madihaa dan diubah suai sikit ikut selera family Liza...




RESEPI DAGING MASAK HITAM
Bhn2:
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
1 btg serai diketuk - Liza tambah

Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar - Ida tambah ~ MaDiHaA letak jugak
2 btg serai - Liza tambah
- 1/2 dr bhn kisar dan kicap Liza perap dgn daging selama sejam..


Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, serai yg diketuk, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.


2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)




Saturday, November 1, 2014

Ayam Popcorn Rangup....



Assalamualaikum wbt...jumpa lagi malam ni ye, terlebih rajin la pulak..almaklumlah bnyak sgt gambar dlm folder yg terbengkalai...hihihi
Ayam ni pun dah berzaman jugak Liza buat, tuan tanah sendiri pun dah lupa...resepi ni Liza ambik kat dapur Ros tapi ada yg Liza tambah sikit...sori ye Ros
Terima kasih banyak2 ye Ros , anak2 akk suka sangat ayam popcorn ni...



RESEPI AYAM POPCORN RANGUP

Bhn2:

400gram daging ayam bahagian dada ( tanpa tulang)- guna 2 keping dada ayam
1 biji putih telur
1/2 cawan tepung kanji kentang ( katakuriko) buleh ganti dengan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung goreng ayam ( cap ape2 pun boleh)
sedikit lada sulah
sedikit garam
2 s/k serbuk kari

Cara-Caranya

1. Potong dada ayam kecil-kecil, basuh dan toskan.

2. gaul ayam dengan garam dan lada sulah serta tepung gandum, ketepikan, pastikan ayam disalut dengan tepung gandum.

3. Campurkan tepung goreng ayam bersama tepung kanji kentang, kemudian celup ayam bersama putih telur, akhir sekali gaulkan ayam bersama adunan tepung kanji kentang dan tepung goreng ayam tadi, buat satu-satu supaya adunan betul-betul menyaluti permukaan ayam popcorn.

4. Susun di atas pinggan dan masukkan dalam ruang sejuk beku, biarkan seketika lebih kurang 1 jam, setelah beku baru masukkan dalam bekas plastik atau boleh digoreng terus. Ini bagi mengelakkan ayam melekat antara satu sama lain setelah dipacking nanti.



Nota:
Masa dah selesai salut ayam popcorn ni, bila nak masuk peti ais sejuk beku tu, pastikan ayam tidak ditindah satu sama lain supaya ia tidak melekat, bila dah betul-betul beku baru boleh di satukan di dalam plastik atau bekas.

Putu Mayam Serawa Durian Bonda....



Assalamualaikum wbt. kali ni Liza nk share pulak resepi putu mayam arwah ma buat, rasanya sama je kot dgn resepi org lain kan..dulu2 Liza selalu fail buat putu mayam ni sbb tak faham arahan, sekarang insyaallah dh ok...hihihi

Perkara yg paling penting ialah gunakan air panas didih ye, bukan air panas dalam termos ok...walaupun nmpak cm senang, tapi kalau tak ikut arahan tu betul2 mmg cnfrm takkan jadi..jadi bab ni mmg tak boleh nk derhaka ye, ikut kata tok guru....hihihii

Kadang2 arwah ma suka campurkan kaler tu, satu putih dan satu lagi pink, tapi Liza buat sikit je, malas pulak nak bahagikan kaler tu...hiihihi


RESEPI PUTU MAYAM BONDA

Bhn2:

1 paket tepung beras
Air panas didih secukupnya

- masukkan air panas didih sedikit2 kedlm tepung beras sambil digaul dgn sudu ye, panas tuuu..
- gaul hingga jadi macam doh, jgn terlembik atau terkeras..
- lepas tu biarkan rehat sekejap dlm 10-15 minit baru tekan dalam acuan maruku..
- susun atas pengukus, boleh jugak kalau nk lapik dgn daun pisang..
- kukuslah hingga masak..



Kuah serawa durian:

10 ulas durian / lebih -ikut selera
2 cawan santan dr 1/2 biji kelapa
1 cawan nise / gula merah
1/2 cwn gula pasir
1-2 helai daun pandan
1 s/b halba
Sehiris nipis halia
3 s/b tpg gandum - utk pekatkan kuah
Sdkt garam

- masukkan semua bhn B ke dlm periuk danmasak hingga mendidih dgn api sederhana kecil.
- bila dah sesuaikan rasa, angkat dan blh dihidang dgn pulut atau putu mayam..



Wallaaaa...