Friday, November 14, 2014

Roti Lembut Gebu...



Assalamualaikum wbt dan salam jumaat penghulu segala hari...semoga segala yg kita lakukan mendapat keredhaan dr Allah swt...Aamiin

Buat lagi roti dan kali ni Liza gunakan resepi dr Anie Japri yg Liza CnP dr dapur Zila, thnx ye utk kedua2nya...roti ni mmg lembut dan Liza suka teksturnya..




Adunan roti kali ni Liza buat 2 versi, satu roti butterscotch dan satu lagi Liza sapu mayonis dan tabur serunding daging pastu gulung..mmg yummy
Sebenarnya nak buat roti ni tak susah pun cula kena tau teknik, pastu nak bentukkan cmner atau nk letak filling apa pun terpulang pada selera masing2...kita n family kita yg nak makan kan..




RESEPI ROTI LEMBUT GEBU

Bhn2:
500 gram tepung roti
250 ml air sejuk dari peti ais
1 biji telur
30 gram susu tepung
80 gram butter/majerin
1 tsp garam
85 gram gula
1 paket yis 11 gram


cara

Guna mixer - Liza guma BM
Satukan semua bahan kering.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
Kluarkan,tumbuk dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin


3 comments:

  1. assalamualaikum liza...
    sedap nampak roti tu... lama betul akak tak meroti... meroti ni nak ada mood juga.. bila dah lama tinggal jd malas.. tp bila dah buat sekali nak buat berkali2...hehe..

    ReplyDelete
  2. wslm.. betul tu kak, bila lama tinggal jadi lemau kan..bila dah buat, hari2 gian nak buat...hihii

    ReplyDelete