Saturday, November 1, 2014
Putu Mayam Serawa Durian Bonda....
Assalamualaikum wbt. kali ni Liza nk share pulak resepi putu mayam arwah ma buat, rasanya sama je kot dgn resepi org lain kan..dulu2 Liza selalu fail buat putu mayam ni sbb tak faham arahan, sekarang insyaallah dh ok...hihihi
Perkara yg paling penting ialah gunakan air panas didih ye, bukan air panas dalam termos ok...walaupun nmpak cm senang, tapi kalau tak ikut arahan tu betul2 mmg cnfrm takkan jadi..jadi bab ni mmg tak boleh nk derhaka ye, ikut kata tok guru....hihihii
Kadang2 arwah ma suka campurkan kaler tu, satu putih dan satu lagi pink, tapi Liza buat sikit je, malas pulak nak bahagikan kaler tu...hiihihi
RESEPI PUTU MAYAM BONDA
Bhn2:
1 paket tepung beras
Air panas didih secukupnya
- masukkan air panas didih sedikit2 kedlm tepung beras sambil digaul dgn sudu ye, panas tuuu..
- gaul hingga jadi macam doh, jgn terlembik atau terkeras..
- lepas tu biarkan rehat sekejap dlm 10-15 minit baru tekan dalam acuan maruku..
- susun atas pengukus, boleh jugak kalau nk lapik dgn daun pisang..
- kukuslah hingga masak..
Kuah serawa durian:
10 ulas durian / lebih -ikut selera
2 cawan santan dr 1/2 biji kelapa
1 cawan nise / gula merah
1/2 cwn gula pasir
1-2 helai daun pandan
1 s/b halba
Sehiris nipis halia
3 s/b tpg gandum - utk pekatkan kuah
Sdkt garam
- masukkan semua bhn B ke dlm periuk danmasak hingga mendidih dgn api sederhana kecil.
- bila dah sesuaikan rasa, angkat dan blh dihidang dgn pulut atau putu mayam..
Wallaaaa...
Sedapnya..mknan tradisi yg tak lapuk de hujan
ReplyDeleteSedapnya..mknan tradisi yg tak lapuk de hujan
ReplyDeleteTakde acuan la Liza....
ReplyDeletesedapnyer kalu dpt ni
ReplyDelete