COUNTRY SOURDOUGH BREAD ( HEALTHY
SEED)
Bhn2:
150gm active starter
175gm
air
200gm tepung
roti
50gm tepung rye - guna tepung
wholemeal
1 s/k
garam
10gm madu / brown
sugar
B:
1 s/b black sesame seed
1 s/b chia seed
2 s/b air
- campurkan air dgn black seed dan rehatkan selama 1/2
jam
Cara:
2. Garam dan healthy seeds dicampur selepas adunan
direhatkan ..gaul garam dan seeds dgn tangan hingga semuanya
mesra
3. Strecth n fold
setiap 30 minit dalam tempoh 2 jam - ( S&F )
4. Proofing yg pertama di suhu bilik hingga naik sekali
ganda - ( Bulk Fermentation )
5. Keluarkan dr
mangkuk dan tekan lembut, bentukkan bulat dan rehatkan sebentar dalam 20 minit
di atas papan pencanai - ( Bench Rest )
6. Bentukkan
semula doh mengikut bentuk yg disukai samada bulat atau lonjong - ( Final Shape
)
7. Masukkan doh td
dlm banetton basket dan tutup dgn plastic wrap, biar doh naik 2 kali
ganda
8. Panaskan oven
pada suhu 220C selama 30 minit, keluarkan doh dr banetton basket , buat torehan
dgn pisau di atas doh
9. Bakar selama 20
minit pada suhu 220C dan turunkan suhu ke 200C dan bakar lagi selama 20 - 30
minit.
* Sekiranya
menggunakan Dutch Oven, bakar pada suhu 220C selama 20 minit dgn penutup dan
selepas itu buka penutup dan turunkan suhu kepada 200C dan bakar lagi selama 20
- 30 minit.
Liza makan dgn potato soup, sedappp..anak2 pun suka, alhamdulillah
No comments:
Post a Comment