Monday, October 9, 2017

Thai Egg Custard Sweet Sticky Rice...




Assalamualaikum wbt..dah lama teringin nak buat pulut dgn egg custard ni, lps balik dr Krabi dulu, adik selalu tanya umi pandai tak buat pulut macam yg kita makan dkt Karbi tu..huhu, jadi umi terpaksa lah gigih tanya Cik Google resepi ni

Nasib baik adik cakap umi buat lagi sedapppp, saje nk bodek la tu...hihii










THAI EGG CUSTARD WITH SWEET STICKY RICE

Bhn2:

4 biji telur A
1 cawan palm sugar / gula
3/4 cawan santan
1/2 s/teh garam
Esen vanilla
4 helai daun pandan - siatkan sikit

- pukul telur dan masukkan gula, santan, garam dan esen vanilla
- masukkan daun pandan dan ramas sedikit bersama adunan telur td
- tapis adunan ke dlm bekas sesuai dan kukus adunan telur 15-20 minit atau sehingga masak.
- sejukkan dahulu sebelum dipotong

* Liza kukus dalam acuan ramekin , dapat 4 bekas



Resepi dan cara buat pulut sama dgn resepi pulut manga thai. jom tgk..


Bahan-bahan untuk pulut :
  • 400 gram beras pulut, rendam semalaman
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 2-3 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • beberapa helai daun pandan / daun pisang
  • 2 sudu besar bijan, dibakar tanpa minyak untuk taburan


Bahan untuk kuah santan:
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
  • 1 helai daun pandan, carik dan simpul
  • garam secukup rasa (biar kuah agak masin)

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk pulut:
  1. Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.
  2. Bilas pulut yang telah direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.
  3. Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.
  4. Satukan santan pekat, santan cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi. Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.
  5. Hidang bersama kuah santan, buah mangga / egg custard dan taburan bijan.
Cara-cara untuk kuah santan:
  1. Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung. Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.
  2. Pastikan kuah mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan.










No comments:

Post a Comment