Monday, October 9, 2017

Kuih Sagu / Bronok...



Dah lama sangat tak buat kuih ni..masa abg cuti sem baru2 ni, sempat lah teringat nk buat kuih ni sbb ni fav abg, abg cakap dah lama tak makan kuih ni,hihihi









RESEPI KUIH SAGU AKA BRONOK

Bhn2:

150 gm sagu putih
2 cawan air
1/2 cawan gula
daun pandan
pewarna merah/hijau
kelapa muda - parut dan gaul dengan sedikit garam


Cara Memasak:-


Basuh sekejap sagu dan toskan (jangan basuh lama2, hancusss kang). Masak air bersama gula hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan pewarna. Bila air mendidih masukkan sagu dan perlahankan sikit api. Kacau sagu hingga menjadi jernih sikit. Bila telah pekat, tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan potong. Gaul dengan kelapa parut.


No comments:

Post a Comment