Friday, August 4, 2017

Kari Ayam Nasi Kandar Mamak Haji....



Resepi ni dah lama Liza buat tapi baru berkesempatan nk upload kat sini, tq ayahanda Mamak Haji,,,mmg sedap n berbaloi cuba resepi ni





RESEPI KARI AYAM NASI KANDAR MAMAK HAJI

 
Bahan:

1 Ekor Ayam (berat 1.6 – 1.8 kg)di potong sepuluh ketulan dan dibersihkan.
2 Biji Bawang Besar dihiris (untuk tumis)
2 Biji Tomato (dibelah dua)
2 biji cili hijau di belah dua.
2 biji cili merah dibelah dua
2 tangkai daun pudina, daun pandan dan daun kari.
250gm santan pekat atau satu biji kelapa diambil santan.- Liza guna yogurt
4 sudu besar minyak masak untuk menumis
Garam secukup di rasa.

Perencah untuk ditumis:
25gm campuran kayu manis/lawang/buahpelaga/cengkih.
2 sudu besar serbuk kas-kas (pilihan)
125gm rempah kari ayam baba’s
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Bahan-Bahan untuk dikisar:

2 sudu besar halia dan bawang putih yang telah kisar (1:1)

4 biji cili hijau.
2 biji bawang sederhana besar.
1 biji tomato
10 biji buah badam dibuang kulit dengan merendam air panas.

Nota: bahan-bahan ini perlu dikisar halus.












Cara Penyediaan:


1. Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga lawang,

cengkih dan buah pelaga, bila naik aroma, masuk daun pandan

(dipotong 4″- 3 helai), perlahankan api dapur.

2. Masukkan hirisan bawang, goreng sehingga hirisan bawang

bertukar kepasa warna keemasan, masukkan pes halia bawang

putih. Bila campuran ini mula keluarkan aroma, masukkan pes

rempah (pes rempah ini boleh  disediakan dengan adunkan rempah

kari ayam, jintan putih, kas-kas dan cili serbuk dengan sedikit air

dan jadikan pes). Masukkan ketulan ayam dan kacau serata untuk

rempah  disaluti ketulan ayam dalam 2-3 minit. Proses semua

campuran ini digoreng hingga warna kekuningan. Masukan bahan

perencah bersama sedikit air.Kacau aduan sehingga sebatian ini

mengeluarkan bau yang harum.Masukan daun kari di ikuti dengan

ketulan ayam sehingga ketulan ayam tadi sebati dengan bahan

rempah. Dalam proses ini api dapur mestilah kecil supaya rempah

ini tidak hangus.

3. Masuk segera air 1 1/2 liter dan diikuti ubi kentang dan tomato.

Besarkan api dapur dan biarkan kuah kari anda mendidih selama 20

minit. Kecilkan api dapur dan biarkan kari anda dalam keadaan

reneh 15 minit lagi atau sehingga ubi kentang dan ketulan ayam

anda masak sempurna.  Jangan masak terlalu lama kerana jus ayam

akan kehilangan dari dagingnya. Sekiranya kuah anda pekat dan

ingin cairkan jangan gunakan air biasa tetapi gunakan air mendidih.

Bila gunakan air biasa kari anda akan wujudkan dua lapisan,

dengan rempah kari akan terapung di atas permukaan atas dan air  

dibawah.

4. Masukan santan, tomato, cili hijau,cili merah dan garam masala

dan garam. Kacau rata supaya minyak tidak terapung di atas

permukaan kari. Bila kuah kari anda mula mendidih semula,

matikan api  dapur dan teredia lah kari untuk hidangkan. Taburkan

daun pudina di atas kari dan tutup hidangan anda dengan penutup.

Selamat mencuba.



Nota: kepekatan kari anda tertakluk berapa lama anda

masak kari anda dan yang memekatkan kari anda adalah

gelatin yang dihasilkan oleh collegen ayam semasa proses

renehan kari. Collegen yang banyak terdapat dalam ayam

ialah bahagian kaki dan leher. Jadi gunakan kaki ayam dan

leher  dalam masakan kari.

No comments:

Post a Comment