Monday, August 7, 2017

Daging Dendeng Tok Mak ...




Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...Alhamdulillah masih diberikan kesihatan yg baik utk bernafas dibumi Allah ini..

Dendeng daging ni dah lama Liza buat, resepi dr exschoolmate, Pah...katanya resepi dr mak mertua yg  buat jualan, Alhamdulillah dan terima kasih Pah sbb sudi panjangkan resepi sedap ni..







RESEPI DAGING DENDENG TOK MAK


Bhn2:

2 kg daging - rebus selama 1 jam
300 gm cili kering - mesin
70 gm asam jawa + 1 liter air
200 ml kicap masin
1/3 cawan gula
1 kiub pati daging - optional
400gm bawang goreng






 
 
 
- hiris nipis dgg rebus tadi dan tumbuk sikit dgn alu lesung ( utk bg pecah2 manja je)
- panaskan minyak dan goreng kejap dgg td, angkat..
- tumis cili mesin dan biar btl2 masak
- masukkan kicap dan biar mendidih
- masukkan daging, gula, kiub daging dan biar mendidih sekali lagi
- kecilakn api dan masukkan bawang goreng , kacau sebentar dan masak sehingga kuah pekat
- sesuai di makan dgn nasi putih, nasi berperisa atau apa saja
 
 
 


No comments:

Post a Comment