Tuesday, June 20, 2017
Ayam Masak Phathong..
Ayam yg sedap, macam masak lemak cili api, macam rending, macam kari...semua all in one la,hihii
Mmg kena cuba ni,sedap
RESEPI AYAM MASAK PHATHONG
Bhn2:
1 ekor ayam - potong ikut suka
Sehelai daun kunyit - siat2kan
3 tangkai daun kari
3 tangkai daun limau purut
1 btg serai - titik
2 biji bawng besar *
2 ulas bwg putih *
2 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
10 tangkai cili kering * - rendam n buang biji
1inci lengkuas *
1 btg carrot - xletak
3 biji kentang - potong baji
1 keping Asam keping
200ml santan pekat
Garam, serbuk perasa
1 cawan air
Sedikit minyak - utk menumis
- blend semua bhn bertanda *
- panaskan sedkikit minyak, tumis 3 jenis daun tddgn serai sehingga naik bau.
- masukkan bhn blend td dan tumis sehingga garing menggunakan api sederhana
- masukkan air dlm 1 cawan, carrot , kentang, ayam dan asam keping
- JGN dikacau, terus tutup periuk ( xperlu bimbang jika ayam tidak tenggelam)
- biarkan dlm 15 minit atau sehingga kentang dan carrot empuk dan ayam masak
- jika suka pekat, xperlu tambah air lagi
- bila dah masak, perasakan dgn garam dan serbuk perasa.
- masukkan santan dan kacau sebati.
biar mendidih sekali lg dan tutup api
-sedia dihidang
Labels:
ayam /itik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment