Thursday, December 8, 2016

Rich Banana Bread...





Dah laaaaama sgt tak buat kek pisang ni, padahal nak buat takde la susah mana pun...godek2 macam muffin je, terus bakar n siap..tapi mungkin jugak sbb list resepi yg nak dicuba tu brderet2, maka kek yg sedap ini semakin dilupakan,hihii

Resepi dr Izah mmg senang je, bhn2 pun kompem ada kat dapo tu kan..jom buat








RICH BANANA BREAD
Bhn2:

1/2 cwn butter cair
1 cwn gula - Liza ltk 1/2 cawan je
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek
2 s/b Choc chip - Liza tambah
2 s/b butterscotch chip - tambah

 
Directions:


Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.

Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.

Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking powder, soda dan garam. Gaul rata.

Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.

Gaul sekadar rata.

Bakar selama 45-50 minit.

Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.




Nasi Minyak...



Ni nasi yg Liza gandingkan dgn kerutuk ayam kampong tu..satu lagi acar nenas yg lupa nak amik gambar,hihii
kali ni Liza cuba resepi nasi minyak dr fb Kak Lina pulak...Alhamdulillah sedap







RESEPI NASI MINYAK

Bhn2:

2 biji bawang besar - mayang
11/2 inci halia ( hiris )
Cengkih - 5 kuntum
Buah pelaga - 5 biji
Bunga Lawang - 2 kuntum
Kulit Kayu Manis - 1 btg
3 helai daun pandan

1 biji bwg besar *
1 inci halia *
2 ulas Bwg Putih*
- bhn bertanda *  dikisar halus
 
Utk Nasinya
4 Cwn Beras Basmathi ( * cuci bersih rendam 1/2 jam , toskan )
5 Cwn air
11/2 s/b Planta

1 s/b Minyak Sapi
1/2 cawan Minyak Jagung
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan susu pekat
1/4 botol sos tomato
Garam, gula  secukup rasa








- panaskan semua jenis minyak dan masukkan daun pandan, rempah 4 sekawan dan bhn hiris hingga wangi..
- masukkan pula bhn kisar td, gaul sebati dan masak lagi..
- bila dah naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat , sos tomato, garam dan gula dan biar mendidih..
- masukkan beras dan alihkan ke dlm rice cooker..
- biarkan nasi masak sepenuhnya ...



Kerutuk Ayam Kampung Marbeles...





Kali ni Liza masak kerutuk berbeza sikit dr yg pernah Liza buat sebelum ni..resepi ni dapat dr kakak ipar kesayangan yg mmg terer bab2 lauk pauk ni...









RESEPI KERUTUK AYAM KAMPUNG


Bhn2:


1 ekor ayam kampong - potong kecil dan bersihkan
12 ulas bwg merah - hiris
2 ulas bwg pth - hiris
2 btg serai - ketuk sikit
11/2 inci halia - hiris

5 s/b rempah kerutuk klate2-3 s/b cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang  - belah 4
Air asam jawa
4 sekawan
Daun pandan
Minyak

- panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
- bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dihiris..masak hingga wangi
- masukkan pula rempah kerutuk yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
- biar sehingga naik minyak br masukkan ayam kampong dan santan
- bila dah mendidih dan ayam dah separuh empuk, masukkan kentang, gula melaka dan garam serta perasa (optional)
- biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik

- masak dgn api sederhana utk pastikan ayam kampong td betul2 empuk ye..( amik masa sikit)
- Liza masak dlm periuk Noxxa je, senang n jimat masa..




Kuih Lapis Gerenti Jadi...



Dah banyak kali Liza buat kuih lapis guna resepi ni sbb sedap n yang paling best sbb cnfirm jadi, insyaallah..blh tgk SINI utk resepi yg lepas
Pada kawan2 yg baru nak berjinak buat kuih lapis ni, Liza mmg rekomen la resepi dr Kak Mahani ni









RESEPI KUIH LAPIS KAK MAHANI

Bhn2: ( Liza guna Loyang 8" )

1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb tepung ubi
3/4 cwn gula pasir
1/2 sk garam
4 cwn santan
 

 
Cara2:

Campurkan semua bhn, tuang santan n gaul sebati..

 
Blend hingga halus kemudian tapis.

Bahagikan adunan mengikut warna yg disukai, kalau suka blh buh sdkt esen rose. - Liza bubuh

Kukus 5-6 min setiap lapisan..lapisan akhir kukus 10 min atau hingga btl2 masak..

Sejukkan dan boleh la dipotong

Monday, December 5, 2016

Kuih Boom Bijan Nyonya Style...



Lagi resepi kuih bom / bijan ..kali ni Liza amik dr fb kak Wan..tq kak. mmg tak menghampakan..disebabkan bijan putih tak cukup, maka Liza campurkan dgn bijan hitam...cantik jugak kan,hihii







RESEPI KUIH BOOM BIJAN NYONYA STYLE

Bhn2:

3 cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
2 s/b gula
11/3 cawan air suam
Inti kacang merah
Bijan secukupnya








- air suam dan gula disatukan, kacau sebati..
- tepung dicampur dan masukkan air gula sedikit2, gaul sebati..
- ambil sedikit adunan tepung dan masukkan inti kacang merah, bulat2kan
- gaul dan golekkan ke dlam bijan, tekan2 sikit agar bijan melekat elok
- goreng hingga keemasan


PETUA*

- air suam utk menghasilkan kandungan kuih yg rangup diluar dan lembut didlm.
- tepung gandum utk mengelakkan kuih dr meletup ketika digoreng serta kuih akan jd lembut



Ayam Panggang Cajun dan Rosemary...






Sebenarnya kan, nak buat ayam panggang ni tak susah mana pun, janji tau basic dia...bawang putih n lada hitam, pastu yg lain tu tambah je la ikut selera masing2..
Macam Liza kali ni, Liza tambah Cajun dan daun rosemary..pastu perap...biasanya Liza akan buat bnyk2 n frozen kan, pastu bila2 nak buat sandwich atau burger, cuma defrost kan je n tambah sos2 kesukaan...senang kan, dan yg penting sedap n jimat masa




 
 
 
RESEPI AYAM PANGGANG CAJUN DAN ROSEMARY
 
Bhn2:
 
1/4 ekor ayam - bersihkan n cucuk2 sikit dgn garfu
1 s/b lada hitam - tumbuk
2 s/teh cajun
2 tangkai daun rosemary
3 ulas bawang putih - tumbuk
Garam
Minyak zaitun - minyak biasa pun blh je
 
 
 

 



- gaulkan semua bhn kecuali ayam..
- lumur pada ayam dan perap 3-4 jam atau semalaman ( lg lama lg sedap)
- panggang ayam di dlm oven 30 minit atau sehingga masak..
- dah siap utk makan




Pucuk Kacang Goreng Simple...





 Ni salah satu sayur kesukaan Liza...nak yg grg simple mcm ni pun dah cukup, tak yah lebih2..boleh abis sepiring tu Liza ratah,hihii


RESEPI PUCUK KACANG GORENG SIMPLE

Bhn2:

1 paket pucuk kacang - bersihkan
2 biji lada merah - hiris nipis
3 ulas bawang putih - tumbuk atau cincang halus
1 labu bawang besar - hiris nipis
Garam, perasa
Sedikit minyak

- panaskan minyak dan tumis semua bawang dan cili hiris
- masukkkan garam dan perasa, gaul sebati
- akhir masukkan pucuk kacang dan gaul..bila dah sebati, tutup api..( Bila dah masukkan pucuk kacang, jgn grg lama2 ye)






Masak Lemak Haruan Daun Kadok....




Assalamualaikum wbt dan selamat bercuti utk semua...bila anak2 cuti sekolah ni boleh la rileks sikit kan...kalau tak, mmg kelam kabut sehari2..

Ikan haruan ni mmg sedap masak apa pun, kali ni Liza masak lemak tambah daun kadok pulak...fuhhh, mmg wangi dan bertambah2 nasi,hihii



Jom tgk resepi kat bawah ye






RESEPI HARUAN MASAK LEMAK DAUN KADOK

 

Bhn2:

 
5 keping ikan haruan - bersihkan dan rendam dgn air asam jawa 30 min.
2 s/b cili mesin
11/2 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Garam, perasa
Daun kadok - potong halus
Santan secukupnya


 

- kunyit hidup ditumbuk lumat.

- masukkan santan, cili mesin, asam keping dan kunyit tumbuk ke dlm periuk dan masak dgn api sederhana sambil kacau..

- bila mendidih masukkan ikan, daun kadok, garam dan perasa dan sentiasa kacau supaya tak pecah minyak ye..

- bila ikan dah masak dan rasa dah ok, tutup api dan sedia dihidangkan...

Thursday, December 1, 2016

Sira Ubi Kayu..



Mmg dah lama sgt tak makan sira ubi kayu ni,tetiba je rasa teringin...tapi nak buat macam ingat2 lupa je..hihii






RESEPI SIRA UBI KAYU


Bhn2:

3 batang ubi kayu - bersihkan dan pootng kecil
2 keping nise / gula Melaka
Sedikit gula
Daun pandan
4 s/b santan pekat
Air secukupnya

- masukkan semua bhn kedlm periuk dan masak dgn api sederhana kecil hingga ubi empuk dan bersalut ..


* kalau masak dgn api besar, ubi takkan bersalut cantik ye...jadi kena banyak bersabar kalau nakkan hasil yg memuaskan hati *



Sambal Ikan Tongkol dan Kacang Buncis bersama Daun Selasih...




Lauk yg simple tapi cukup sedap bagi kami sekeluarga...disebabkan malas nk masak bnyk2 lauk, maka terpikirlah utk campurkan sekali kacang buncis tu ke dlm sambal ikan ni...apa2 pun boleh kan sbb kita yg nak makan,hihii







RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOL DAN KACANG BUNCIS BERSAMA DAUN SELASIH

Bhn2:

5 keping ikan tongkol - rebus bersama garam dan asam keeping
Kacang buncis - potong kecil
7 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 senduk cili mesin
1 s/b sos tiram
Gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Segenggam daun selasih







- tumbuk bhn bertanda * separuh lumat.
- panaskan minyak dan grg ikan tongkol rebus td hingga agak garing
- ambil sedikit minyak gorengan ikan td dan panaskan
- masukkan bhn tumbuk dan cili mesin hingga naik bau dan garing..
- masukkan pula sos tiram dan sedkit gula dan gaul sebati..
- akhir sekali masukkan ikan yg diroreng td, kacang buncis  dan daun selasih..
- gaul rata dan boleh la diangkat.


Chocolatey Nutella Brownies...





Assalamualaikum wbt...nutella brownies ni mmg sedap dan Liza rasa bagi penggemar coklat tu blh la try brownies ni..





Kali ni Liza gunakan resepi dr dapur Hana pulak, tq ye Hana, akk CnP je dr dapo Hana,hihihi







CHOCOLATEY NUTELLA BROWNIES

Bahan-bahan:
113gm butter
3/4 cwn milk chocolate chips1/2 cwn gula halus - hana guna brown sugar2 biji telur A - kocok dgn garfu1 cwn nutella- hana buh 1/2cwn je itu pon da manis dan hana tmbh 1sb koko50gm tepung gandum1/2 sk baking powder


Cara-cara
  • Satukan butter, chocolate chips dan gula dalam periuk dan kacau perlahan dgn api kecil sehingga semua cair @ boleh guna kaedah double boiler. Ketepikan.
  • Masukkan telur dan juga nuttella ke dalam adunan coklat tadi. Kacau sebati.
  • Masukkan pula tepung gandum dan juga baking powder dan kacau sebati lagi.
  • Sapukan loyang dgn butter @ alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan.
  • Bakar suhu 170 selama 30-35min. Sejukkan dan potong.

Talam Suji Pandan...




Sebenarnya dah lama teringin nak buat talam suji ni, tapi tak confident...bila tgk kat dapo Kak Yati, macam digoda2 pulak srh buat...maka terjadilah talam suji pandan ni walaupun tak sempurna sifat...apa2 pun rasa mantap, hubby pun siap puji lagiii, tq kak








RESEPI TALAM SUJI PANDAN


Bahan2 Utk Lapisan Bawah:
Bahan (A)
 
  • 1 1/2 cwn tepung suji @ semolina
  • 450ml air

Bahan (B)
 
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji telur
  • 200ml santan pekat
  • 250ml air
  • pewarna kuning

Cara-caranya:-
 
  1. Rendam bahan-bahan A selama 30 minit, rendam dalam periuk.
  2. Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
  3. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
  4. Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. Sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam.
  5. Tuang adunan dan ratakan permukaannya. Kukus selama 25 minit.



 
 
Bhn2 Utk Lapisan Atas:
 
 
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air (air dikisar bersama 4 helai daun pandan dan tapiskan)
  •  1 1/4 cwn gula halus
  • 1/2 tsp garam
  • pewarna hijau

Cara-caranya:-
 
  1. Satukan semua bahan-bahan, gaul sebati. Kalau nak mudah blend je semuanya.
     
  2. Masukkan kedlm periuk bersih dan masak sebentar.
     
  3. Kacau atas api yang sederhana dengan whisk, hendaklah sentiasa di kacau ya supaya tak berketul2.... jangan pekat dan jangan cair sangat.
  4. Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air di permukaan lapisan suji tadi, kalau ada lapkan sedikit, pastu cakar2 sikit guna garpu. Setelah itu barulah tuang adunan pandan dan kukus selama 30 minit.
  5. Setelah kuih masak, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik supaya cantik potongannya.