Assalamualaikum wbt...ni la aktiviti semalam, cuba meng'churros, ni pun gara2 tak tau nak buat apa utk inum ptg..jadi sambil2 nak ambil anak balik dr sekolah, sempat lah dok cari resepi yg senang utk minum ptg nnt...Alhamdulillah terjumpa resepi churros ni, bhn2 mmg senang tapi nak siapkan tu memang menduga iman betul, nak2 pulak Liza buat 2 adunan...memang menggigil la tangan n jari jemari dok menekan adunan ni..tapi hasilnya, walllaaa mmg sedap dan berbaloi walaupun lenguh segalanya...hihii
Resepi ni Liza ambik dr dapur Cikgu Hana yg dah sunyi sepi sejak balik dr Jepun..apa2 pun akk doakan Hana n family sihat hendaknya ye, izinkan akk share resepi ni kat sini pulak ye, tq Hana..
RESEPI CHURROS
Bhn2:
Liza doublekan semua bhn di atas..
Cara-cara
- Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Liza biarkan adunan tepung sejuk dulu baru masukkan telur..
- Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
- Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.
sedap..nak try buat gak lah
ReplyDeletemmg sedap ni rizziela, try lah, cnfirm tak nyesal
ReplyDelete