Wednesday, May 6, 2015
Kerutuk Ayam Marbeless...
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...Liza buat kerutuk ayam ni minggu lepas, sebelum cuti hari tu lagi...bhn2 lebih kurang sama dgn kerutuk daging yg pernah Liza buat kat SINI...
Kerutuk atau kerutup, Liza pun tak tau ejaan mana yg betul,hihii..
Yang penting, lauk ni mmg sedap kalau makan dgn nasi berperisa atau nasi putih, dgn pulut kuning pun rasanya mmg mengancam..kalau tak caya, cuba buat..
RESEPI KERUTUK AYAM MARBELES
Bhn2:
1 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan
6 ulas bwg merah*
2 ulas bwg pth*
1/2 inci lengkuas*
2 btg serai*
1 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
1 paket kecil rempah kerutup (Liza guna adabi)
2 s/b rempah kerutuk klate2 s/b rempah kari dgg
2-3 s/b cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang (Liza tambah) - belah 4
Air asam jawa
4 sekawan
Daun pandan
Minyak
- bhn2 brtanda * dimesin halus
- panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
- bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dimesin.
- masukkan pula rempah2 yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
- biar sehingga naik minyak br masukkan dgg,kentang dan santan
- bila dah mendidih, masukkan pula gula melaka dan garam serta perasa (optional)
- biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik
- sedia dihidang dan boleh la dimamam....
Kerutuk2 gini sedak makan ngan nasi berperisa..macam wow siket hehe..
ReplyDeletePulut kunim pun layan gak kan fren
betul tu lina, mmg kompem lupa la diet...hihii
ReplyDelete