Monday, March 23, 2015

Serimuka Pandan....


Assalamualaikum wbt dan salam manis semua...kuih ni antara kuih peberet kat umah Liza ni, kalau buat, gerenti laku..dah banyak kali Liza buat gunakan resepi ni yg Liza dapat dari sebuah majalah lama, mmg dah lama sangat dah...mmg kena sangat dgn selera kami, bhn2 pun senang...bagi yg berminat nk cuba tu boleh jenguk resepi kat bawah ye...kali ni Liza buat 2 adunan, almaklumlah anak2 semua dah besar kan, mana cukup buat sikit2....hihihi






RESEPI SERIMUKA PANDAN
Bhn2 A:( bawah)

150 gm beras pulut - rendam 3-4 j
200 ml santan cair
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan

- kukus pulut dgn santan cair, garam dan daun pandan.
- bila pulut dah masak, tekan biar pulut td padat, ketepikan..

Bhn2 B:(atas)

1 cawan pati santan
2 biji telur
5 s/b gula pasir
25gm tpg gandum
1 s/b tpg jagung
Sdkt pewarna hijau
Sdkt air perahan daun pandan - Liza guna 3 helai daun pandan + blend dgn pati santan  + telur dan tapis
Sdkt garam

- bancuh tpg jagung, tpg gandum, garam, gula dgn bancuhan santan bersama telur td.
- masukkan sdkt pewarna hijau dan gaul sebati.
- masak atas api perlahan hingga naik wap.
- tuangkan adunan td di atas pulut yg telah ditekan mampat.
- kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
- sejukkan sebelum dipotong....





Wangi sangat dengan aroma daun pandan tu....



2 comments:

  1. Salam Kak Liza,

    Ya Allah! Sedapnya! Cantik molek je kejadiannya. I wish I pandai buat kuih melayu macam ni haha. Selama ni buat failed. Lepas ni boleh try recipe Kak Liza. Terima kasih in advance ya.

    ReplyDelete