Friday, March 13, 2015
Gulai Ikan Yu....
Ni salah satu lauk peberet Liza, biasanya arwah ma akan campur dgn daun kaduk yg dihiris halus tapi kalau xde boleh je campur dgn daun kesum..lauk ni dah banyak kali Liza buat, tiap kali jumpa ikan ni, hubby mesti beli...ye la kan ikan ni bukannya selalu jumpa, biasanya Chinese yg suka makan ikan ni, tu pun abang yg jual ikan tu bagitau...
Biasanya kalau beli, mmg siap2 suruh abg tu buang kulit ikan ni, almaklumlah kulit ikan ni mmg tersangatlah kerasnya...silap2 haribulan blh luka tgn kita...
Ok lah , jom kita tgk bhn2 nak masak ikan ni pulak ye..
GULAI KUNING IKAN YU
Bhn2:
1 ekor ikan yu - ambil isi dan potong kecil
5 ulas bwg merah
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 s/b ketumbar biji - ditumbuk lumat
1 s/b rempah kari ikan
Cili mesin
Asam keping - 1 dah cukup
Santan secukupnya
Daun kadok / daun kesum
Garam dan perasa
- Bwg merah, halia, kunyit, lengkuas dimesin halus (kalau rajin blh juga ditumbuk)
- masukkan kedlm santan bersama cili mesin,sdkt rmpah kari dan ketumbar yg ditumbuk td..
- masukkan juga asam keping dan masak hingga menggelegak
- masukkan ikan dan daun kadok / kesum.
- perasakan dgn garam dan perasa dan biarkan hingga ikan masak..
Pada yg tak pernah merasa ikan ni kan, isi ikan ni pejal seakan ayam,kalau ikan fresh mmg sedap n manis tapi kalau ikan ni dah lama mmg hanyir la...
sedapnyerr...
ReplyDeletesempat lagi terjatuh liur menengok gulai ikan yu ni...menyelerakan
ReplyDeletebolehlah simpan resepi gulai ni dulu... suami akak pn rajin gk beli ikan yu kalau kebetulan jumpa kt pasar. mmg sedap ikn ni kalau betul cara masaknya. selain chinese... india pn suka beli ikan yu ni.. katanya elok utk budak2 yg kecacingan. indian ladies yg bgtau suami akak masa dia nk beli ikan tu kt pasar... barulah tau ada khasiat rupanya ikan yu ni...
ReplyDelete