Wednesday, October 8, 2014

Potato Fritters....


Semua orang mesti dah buat cucur kentang atau dikenali sebagai potato fritters ni kan..Liza pun tak nak lepaskan peluang ni, setiap hari asyik tengok org dok post kat fb je, mana boleh jadi, mesti nak jugak buat n rasa...buat ni pun dah lama, tapi macam biasa lah, tuan umah ni ehemm ehemm sikit....hiihii

Sebenarnya banyak versi nak buat potato fritters ni, macam biasa la Liza akan pilih yg paling senang..resepi ni Liza ambil kt dapur Kak Yati yg comel lote tu...terima kasih kak




RESEPI POTATO FRITTERS

Bhn2:

3 biji kentang (sagat halus, Yatie sagat kasar je)
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang/daun sup
1 tangkai cili merah-Yatie tambah
Serbuk Lada sulah-Yatie guna coarse black pepper
Garam dan sedikit gula
Minyak masak (utk menggoreng)
 Cara2nya
 
  1. Satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula...gaul sebati
  2. Panaskan minyak masak....sudukan dan goreng agak2 leper....balik2 kan...tunggu sampai masak... angkat....siap
  3. Sedap dimakan bersama sos



Anak2 berebut2 makan, alhamdulillah, nanti bolehlah buat lagi..terima kasih jugak pada tuan punya resepi Noraida Durani...





1 comment:

  1. tun mmg hantu kentang.. apa saje yg ada kentang2 ni mmg suka sgt la.

    ReplyDelete