Thursday, October 9, 2014

Sambal Hitam Pahang....



Assalamualaikum wbt...kali ni nk share sambal hitam yg Liza buat 2 hari lepas, fuyoooo memang terangkat..sedap sangat pada selera family Liza...sebenarnya Liza tak pernah tengok pun rupa sambal hitam yg original,dan tak pernah rasa pun...tak tau lah sambal ni terlebih hitam atau memang cmni rupa dia...hihii

Apa2 pun terima kasih yg tak terhingga pada Cikgu Noraini yg bagi belimbing buluh hari tu, banyak sangat sehinggalah tercetusnya nk buat sambal hitam ni, ye la kalau tidak membazir je kan...

Dan terima kasih jugak pada kak Madihaa atas perkongsian resepi dr mertuanya..




RESEPI SAMBAL HITAM PAHANG

Bhn2:
½ cawan belimbing buluh rebus [rujuk resepi cara2 merebus]
½  cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek 
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
Minyak - utk menumis


1- Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2( Liza gunakan dlm 20 biji). Belimbing hendaklah dicuci bersih.  Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil.  Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut.  Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit.  Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.  PESANAN: jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja.  Tujuan merebus belimbing sehingga betul2 kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.
2.  Tumbuk cili padi sehingga halus.  Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis)  Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.  Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
3.  Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi.  Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga).  Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu).  Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang.
4. Sambal ini boleh disimpan lama..
 
 
 

4 comments:

  1. Kalau ada sambal hitam...mmg xpuah mkn..

    ReplyDelete
  2. Sedap ni. Akak buat dia tak berminyak cam ni. Nanti nak buat lagi.

    ReplyDelete
  3. Lama tak buat sambal hitam ni, tiap kali ada belimbing buluh... buruklah menunggu dalam peti sejuk .. asyik tangguh2 nak masak!

    ReplyDelete
  4. best ye..nampak sedap sgt..

    nnti nak try la..

    salam perkenalan kak

    jemput ke blog nana

    ReplyDelete