Tak tau kali yg ke berapa dah buat roti ni, anak2 suka..masa bakar tu, harum semerbak rumah dgn bau kopi...perghhhh
Liza masih menggunakan resepi yg sama dr Lilydvalley, mmg puashati dengan hasilnya...sama yg nak cuba buat, jom kita tgk resepi kat bawah ye..
RESEPI MEXICAN BUN
Bhn2:
Cara-cara
Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
Doh Roti
Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika
menggunakannya) dan gaul rata lagi. Masukkan telur dan air/susu segar.
Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli
lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling
selama 10 min.
Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling.
Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn
mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top
center.
Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15
min atau sehingga bun keperangan
- Liza gunakan BM utk uli doh, malas punya pasal..hihii
- Liza juga tmbah choc chips kat atas tu..
Salam kak liza.. fuhhhhh... blh imejin bau harum semerbak masa bakar roti nih.. tun pon penah try resepi nih, mmg sedapp.
ReplyDelete