Thursday, August 21, 2014
Masak Tempoyak Ikan Patin Temerloh...
Ikan patin ni mmg beli kat Temerloh ye ,yg terkenal dgn nama bandar ikan patin..otw balik dr Kuantan hari tu, hubby ajak jalan2 cari makan kat Temerloh, jadi kitaorg singgah makan tempoyak ikan patin ni kat salah satu restoran di Temerloh, lupa pulak nama kedai tu..Liza sebenarnya mmg betul2 terkejut sebab hubby ngn anak2 berselera sungguh makan ari tu, ye la selama ni kalau tempoyak mmg Liza je yg makan, tapi hari tuuu, huhhh sendiri mau ingat la, siap tambah nasi lagi..hihihi
So, lepas makan tu hubby decide utk beli ikan patin ni, mmg sepanjang jalan kat area Temerloh tu banyak gerai yg jual ikan patin hidup ni..kitaorg beli hari tu dlm RM15 sekilo, dapat la 2 ekor sbb tu je yg tinggal, dlm RM30..
Bila dah ada ikan patin, mulalah nk kena masak kan, jadi hari tu tertengok Sharifah Sakinah masak dlm Ketuk2 Ramadan, nmpak cm senang je, bhn2 pun dah ada, apalagi tunggu...hihii
RESEPI MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN TEMERLOH
Bhn2:
1 ekor ikan patin - bersihkan dan potong keping
11/2 inci kunyit hidup *
7-8 biji cili api *- boleh lebih @kurangkan
Seikat daun kesum - kalau nk lebihkan pun xpe
4 s/b tempoyak
Air secukupnya
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
- tumbuk bhn bertanda * hingga lumat, masukkan ke dlm periuk bersama air.
- masukkan juga ikan, asam keping dan tempoyak, biar mendidih..
- masukkan garam dan daun kesum..
- masak lagi hingga semua rasa sebati..
- tutup api dan boleh lah dihidangkan..
- sedapppp
No comments:
Post a Comment