Monday, August 25, 2014
Siro Labu...
Assalamualaikum wbt dan salam manis semua...ari ni hujan lebat membasahi bumi Batang Kali dr pagi lagi..Alhamdulillah , sekurang2nya sejuk jugak la kan..tapi bila dah sejuk2 mcm ni rasa malas la pulak...hihii
Siro labu ni mmg pemes kat Kelate kalau musim orang kahwin..tapi sekarang macam dah tak de org buat dah, mungkin jugak peredaran masa membuatkan kita tinggalkan apa yg nenek moyang kita buat dulu...sebab kalau dulu makanan pun dihidangkan, sekarang semua buffet kan..semua dah senang sekarang..
Hubby Liza mmg suka sgt dgn siro labu ni, tapi kena jarang2 makan jugak iye, angin la katakan...hihi
Bagi yg tak pernah rasa dan nak merasa tu, jom kita tgk reepi kat bawah ye, sukatan gula boleh dikurangkan ikut selera masing2 ye..Liza main agak2 je
RESEPI SIRO LABU
Bhn2:
Sebiji labu - potong dan rendam dgn air kapur
Daun pandan secukupnya
Beberapa keping nise
Sedikit gula
4 biji bunga cengkih
Alaskan daun pandan dalam periuk, masukkan labu yg telah dipotong dan taburkan gula melaka (nise) dan sedikit gula serta bunga cengkih. Rebus cmtu jer, nnt gula2 tu akan hancur dan empukkan labu tu. Tp api jgn besar yer, nnt kang air dah kering tp labu tak empuk2 lagi..
Sedapnya sira labu..favourite ni..kalau dkt kelantan biasa kalau kenduri ada ni hehe
ReplyDelete