Friday, January 11, 2013

Ayam Masak Merah Daun Pandan...


Resepi dr arwah bonda tapi kali ni Liza tambahkn daun pandan utk aroma yg lebih wangi...ayam masak merah ni buat mcmana pun bdk2 mst suka kan...

Kali ni Liza share kan resepi dr arwah bonda tersayang..

RESEPI AYAM MASAK MERAH DAUN PANDAN

Bhn2:

1 ekor ayam - potong kecil(perap dgn serbuk kunyit + garam)
1 inci halia*
2 labu bawang besar*( nk guna bwg merah pun tak pe)
3 ulas bawang pth*
3 btg serai *
6-7 s/b cili mesin
3 s/b tomato puri
Rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
Minyak
Gula dan perasa

- blend halus bhn2 bertanda *
- panaskan minyak dan goreng ayam hingga separuh masak.
- tinggalkan sdkt minyak lebihan grg ayam td, masukkan rempah 4 sekawan dan daun pandan hingga wangi.
- masukkan pula bhn2 yg dikisar, cili mesin dan tomato puri.
- bila agak2 dah garing sikit, masukkan gula, perasa dan ayam yg telah digrg.
- gaul sebati dan bolehlah diangkat....
- dah pun siap....

2 comments:

  1. Salam perkenalan..
    Wow...nmpk sungguh menyelerakan ayam merah ni...meleleh air liur saya...hihi drpd : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete