Dah pernah buat kat SINI, satu lagi lauk yg simple dan menepati selera kami...jom kita tgk resepi yg Liza dapat dr Mok Ngoh ni...
RESEPI TENGGIRI GORENG BEREMPAH
Bhn2:
5 keping ikan tenggiri / ikan kegemaran masing2 - cuci dan perap ngan srbk kunyit dan
garam
11/2 inci halia - hiris
1 labu bwg besar - hiris
2 ulas bwg pth - hiris
Daun kari
2 - 3 s/b halba campur
3 s/b cili mesin
Minyak
Srbk perasa
- panaskan minyak dan grg ikan yg diperap td.
- angkat dan tinggalkan minyak sdkt shj di dlm kuali.
- tumis daun kari, bhn2 hiris, cili mesin dan halba campur.
- masukkan srbk perasa dan biar naik bau.
- masukkan ikan yg digrg dan gaul sebati.
- angkat dan sedia dihidang.
11/2 inci halia - hiris
1 labu bwg besar - hiris
2 ulas bwg pth - hiris
Daun kari
2 - 3 s/b halba campur
3 s/b cili mesin
Minyak
Srbk perasa
- panaskan minyak dan grg ikan yg diperap td.
- angkat dan tinggalkan minyak sdkt shj di dlm kuali.
- tumis daun kari, bhn2 hiris, cili mesin dan halba campur.
- masukkan srbk perasa dan biar naik bau.
- masukkan ikan yg digrg dan gaul sebati.
- angkat dan sedia dihidang.
sedapnya.....kalo makan ngan bubur nasi mesti sedap
ReplyDelete