Yg ni kaler dia pucat sikit kalau nk compare dgn yg Liza buat dulu, mgkn sbb tak cukup nise yg kaler gelap tu...ape pun rasa tetap sama sedap...
RESEPI KETUPAT SOTONG WARISAN
Bhn2:
- 10 ekor sotong sederhana besar
- 1 cawan beras pulut
- 2 cawan santan sederhana pekat
- 1 keping gula melaka
- sedikit garam
- gula secukupnya
- sehelai daun pandan
- 10 batang lidi- 3-4cm panjang
- 1 s/kecil halba - Liza tambah
Cara-cara
- Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras.
Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
- Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
- Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong.
Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada
santan tadi.
- Masukkan garam, gula melaka,halba
dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
- Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
sedap ni.. ketupat sotong dulu mak pernah wat... tapi saya lom penah wat...
ReplyDeletesempat la makan masa kat kg, mek yg buat sbb ada yg request...kita numpang aje :)
ReplyDeletesedapnya...da lama tak makan...tapi ummi faa buat warna putih..mungkin akak guna gula melaka..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesedap ni ketupat sotong.. memang suka.. tp versi ketupat sotong kelate ni belum pernah mkn lagi.. yg biasa mkn versi t'ganu yg kuah putih.. kuahnya tak manis sgt pastu ada letak bwg merah... masa blk t'ganu aritu dpt juga mkn kat satu restoren kat sana.. hehe.. nak buat sendiri tak berapa rajin sebab suami & anak2 tak reti mkn... hehe...
ReplyDeleteMau 2-3 ekor ni buat ratah-ratah! Sedapnya... nasi tolak tepi dulu....
ReplyDeletesalam kak liza ^^ tun tau tengok je, xpandai makan.. hihi.. nama je anak ganu. mama tun xpenah buat ni, jd anak2 dia pun jakun je bl tgk org makan ;p
ReplyDeletememang sedap selalu buat tak letak gula melaka..
ReplyDeleteso puith je la.. ;)
suami suka saya sotong alergic ..hihi