Ni nk pecah rahsia sikit...sebenarnya kan ni la pestime Liza masak ikan grg taucu ni...tu pun sebab my laling tu kan kalau g kat kedai mkn kat PD, mst dia amik ikan ni, tp kat kedai tu diaorg buat guna ikan talapia...nmpk selera sungguh dia mkn...rasa cm tercabar la pulak bini dia tgk dia mkn lauk ni dgn rakus sekali....ekekekeke
So utk pikat perut dia mkn kat umah, terpaksalah bini dia ni cari resepi ni kan, walaupun bini dia ni kureennggg kalau lauk2 cenggini...(ala2 isteri mithali gitewww)...hihihihi
Liza jumpa resepi ni kat dapur Raidah, so godek2 jadilah ikan grg taucu ni....terima kasih daun keladi ye Raidah, mintak izin Liza tempek resepi kat sini pulak....
RESEPI IKAN GORENG TAUCU
Bhn2:
4 ketul ikan tenggiri ~ ikan2 lain pn boleh digunakan - Liza guna ikan selar
1 biji bawang besar ~ hiris bulat3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 inci halia ~ dihiris
2 biji cili besar ~ dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar taucu ~ atau secukupnya
Air ~ secukupnya
Garam dan gula ~ secukup rasa(jika perlu)
1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng
hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan sos tiram dan juga taucu. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan air dan masukkan asam keping/gelugor.
4. Bila mendidih, masukkan ikan dan juga sedikit gula. 2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan sos tiram dan juga taucu. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan air dan masukkan asam keping/gelugor.
5. Bila kuah agak pekat sedikit, rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
Taucu... Kesukaan ku... Ikan jacket tu dah kena bukak jacketnya...
ReplyDelete