Ceria tak, bukan jer ceria tp jugak sedap resepi kuih lapis dr buku Kak Hanieliza ni...so pada yg nk try buat tu, jgnlah segan2 tgk resepi kat bawah ni yer...tgk jgn tak tengok tauu...hihihihi
RESEPI KUIH LAPIS CERIA
Bhn2:
11/2 cawan tepung gandum
2 s/mkn tpg beras
2 s/mkn tepung jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan dr sebiji kelapa
1 s/t garam
Sdkt pewarna kegemaran - Liza guna kuning, merah dan hijau
- gaulkan semua bhn dan tapiskan.
- bahagikan adunan pada 3 @ 4 bahagian
- masukkan pewarna ke dlm bekas yg berlainan.
- panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang, masukkan adunan warna pertama dan kukus selama 5 minit.
- lapiskan dgn adunan warna kedua dan kukus lg 5 minit.
- ulangi langkah2 diatas berselang seli hingga habis kesemuanya.
- sejukkan dan potong..
Cantik jer lapisan kuih lapis liza nie :P Rajin Liza melapis :P
ReplyDeleteMemang ceria kuih lapis tu... Cantik lapisannya..
ReplyDeletemmg ceria betul kuih lapis akak ni.. tun suka makan, tp mmg kene ada vitamin R lebih sket kalau nk melapis nih..
ReplyDeleteSalam kak liza!! alaaaaa.... tgk kuih lapis ni mengidam lagiiiiiii tadi g umah kak izah pun tyg kuih lapis jugak, dtg sini akak tyg jugak, mmg harus buat ni kak :D
ReplyDeleteamboi...cerianya kuih lapis ni... macam bendera kelantan + kedah... he he he... nanti kalau ada masa buleh la cuba bahan2 pun dalam sukatan cawan... :)
ReplyDeleteSalam Kak Liza..cantik betul kombinasi kaler dia
ReplyDelete