Wednesday, April 4, 2012

Bihun Putih Goreng Ciliapi...


Assalamualaikum dan salam bahagia semua...harap2 semuanya sihat yer...hari ni Liza nk share bihun putih grg ciliapi yg mmg powerrr....berasap telinga den...hihihihi


RESEPI BIHUN PUTIH GORENG CILIAPI

Bhn2:

600 gm bihun - direndamkan sehingga lembut dan toskan
200 gm isi ayam -  potong kecil
200 gm kobis - racikkan
1 batang lobak merah - hiris halus
3 keping tahu - goreng dan potong kecil
½ cawan air
3 sudu besar minyak
garam, perasa
20 tangkai ciliapi - tumbuk kasar
2 ulas bawang merah - tumbuk halus
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sudu besar udang kering - tumbuk halus
1s/k lada hitam - tumbuk halus

-  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
-  Masukan ayam, kacau rata.
- Bila ayam masak masukkan garam, serbuk perasa dan air. Kacau rata.
- Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
- Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut, masukkan tauhu grg dan gaul sebati.





10 comments:

  1. Salam kak liza! alahaiiiii sedapnyer bee hoon goreng, kita mmg suke dgn bee hoon :D lapo terus nmpk bee hoon akak niii.. tumpang bf kat sini tau kak :D

    ReplyDelete
  2. Aslmkm/...datang bawak teh tarik ni, nak bekpes sama2 ya..

    ReplyDelete
  3. kat sini ada bihun grg putih la... sedapnya....

    ReplyDelete
  4. Liza,
    kalau malas nak kisar lada kering akak suka buat beehoon camgini..senang kan..tapi kalu dah ini selalu akak suka makan ngan sop tulang..perghhh lagi menyelerakan..hihihi tul kata mas kat johor dipanggey mee singapore..

    ReplyDelete
  5. Salam Liza :)
    Wow!!! mee bee hoon style Singapore nie rasa mama lah mesti pedas!!! Tgk cili padi dier fuyoo berasap teliga hahaha

    ReplyDelete
  6. kt dapur sni pon mee hoon jugak...xpenah lagi masak mihun cengini...lps ni kena cuba la...tp ni QH bwj pinggan nk rasa dulu...hehehe

    ReplyDelete
  7. salam kak liza
    ada bee hoon yer...minat btl dgn bee hoon la..nk dtg makan bole x nie..:)

    ReplyDelete
  8. Kak Liza tau saja menu fav melly,bihun goreng.. nyam.,nyam

    ReplyDelete
  9. akak nasib baik esok saya nak masak bihun ni..kekekke..kalau dak terliur...hehehhe..dia berapi baru best makan..kekekke

    ReplyDelete