Angin bahulu datang lagi.....ihihihi, tp kali ni Liza cuba buat perasa durian dan satu lg Liza letak filling kiwi....dulu Liza dah pernah buat bahulu cermai ni...ok lah jom kita intai resepi pulak yer...
RESEPI BAHULU CERMAI
Bhn2:
4 biji telur
120gm tpg gandum
1/4 s/t baking powder
1/2 s/t esen vanila / esen ros
80 - 90gm gula kastor - panaskan sekejap hingga suam2
1/2 s/t ovalette - optional
Cara cara (yg ni Liza CnP dr Tuntung MyR sbb sama cara dia)
- Pukul telur , ovalette dan gula sehingga kembang dan pekat. -bab ni mmg betul2 penting yer kalau tidak bahulu tak akan mnjadi..
-
Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
-
Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan. - yg ni penting utk elak bahulu melekat kat acuan
-
Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
-
Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
-
Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.
-
Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. - suhu oven bergantung pada jenis oven, biasanya 200 C - 250 C
Tips
tambahan:
- kalau guna acuan
baru, rendam dgn minyak semalaman dan panaskan selama 10 minit, lepas tu buang
minyak lebihan ke dlm mangkuk lain.
- acuan yg telah
dilengser minyak hendaklah sentiasa dipanaskan sebelum digunakan..maksudnya
lepas satu adunan siap, kita keluarkan bahulu tu, sapu minyak kat acuan dan
panaskan balik selama 5 minit, pastu keluarkan dan bubuh adunan utk
dibakar.
- utk adunan yg masih
tak digunakan, kita kena tutup dgn suratkhabar utk elak dr masuk angin.
- kalau nk letak
filling, masukkan 1/4 adunan, letak filling dan tutup dgn adunan hingga penuh
acuan.
- kalau nk mkn bahulu
macam org zaman dulu2, abaikan penggunaan baking powder dan ovalette, bahulu
akan jd padat sikit..
aduh, gomo update teh, smeta tulo tubik 3 n3 doh...nk cuti ko esok ni... he he he
ReplyDeleteSalam, bahulu ada filling, tak yah cicah kopi ni..
ReplyDeleterajinnyer kak liza! dh lama tun x makan baulu. bahulu durian pulak tu.. xpernah lg tun makan.
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleterajin sungguh akak membakar bahulu..
SAlam Kak... wow! luar biasa ni... rajinnya..... sedang membayangkan rasanya.. dah tentulah enak!
ReplyDeletemenarik tgk bahulu berinti ni kak...sedapnya kalau dpt rasa.lama tak mkn bahulu ni:)
ReplyDeleteyang perisa durian tu kan kak..kalau tambah/guna isi durian betul tu..comfirm double kesedapannya tu.betul tak kak?..cikwan ni hantu durian..heheh =)
ReplyDeleteAssallamualaikum Liza..
ReplyDeleteWah banyaknya tips... Naz dulu pernah sekali jer buat bahulu. Masa tu tak de blog lagi. Pas tu, melekat2.. Frust betul.. Lain kali kalau nk buat bolehlah ikut petua2 dr Liza ni ek.. Tq for sharing..
Salam kak liza, kita suh mak kita poskan acuan boulu cermai, memula ingatkan nak suh poskan acuan kuih cara tp tersilap beli hihihi.. nanti boleh buat lama sgt tak makan boulu :D
ReplyDeletebahulu kosong kalau dicelup dgn kopi panas sedap sangat...
ReplyDeletetapi kalau bahulu durian dimakan mcm tu jer lagi meletopppp...
bila la nk merasa bahulu2 mcm ni..
salam kak liza, rajinnya buat bahulu
ReplyDeletetgk bahulu, teringat zaman budak2, mak buat bahulu guna sabut kelapa,ala style org dulu2, sedap sangat