Huhhhh, tak nampak langsung keayuan kuih kaswi ni...tgk Izah buat cantik jer kajedian kuih ni...tak pe la, janji sodaaappp n dah abis pun kuih ni....hiihhihihi
Resepi asal dr dapur Kak Wan dan Liza rasa ramai yg dah cuba kuih ni kan...terima kasih pada Kak Wan atas resepi yg best ni dan pada semua yg menyebarkan kesedapan kuih ni....jom kita tgk resepi ye...
RESEPI KUIH KASWI CITARASAWAN
Bhn2:
Bahan A
1 1/2 cawan gula
merah
1/2 cawan gula
pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan,
disimpul
(jadikan 2 cawan air
gula)
Bahan B
1 1/2 cawan tepung
gandum
1/2 cawan tepung
ubi
3 cawan air
2 sudu besar air
kapur
Bahan C
Kelapa parut dicampur sedikit
garam
Loyang 9" atau acuan
lompang
Cara-cara :
1. Satukan bahan A, masak di
atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
2. Sebatikan bahan B, kacau
rata dengan whisk.
3. Satukan bahan B dan bahan
A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn
sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam.
Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.
Salam kak, nak mintak kelapa parut ehehe... tak pun nk mintak pes sambal tu bwk balik ya :D macehhh!
ReplyDeletenak singgit, kalau buat gerenti berbulan baru abes, meh beli ajelah.. ^^
ReplyDeletewslam ika...amboiiii, cam perli kita je letak kelapa parut tu bnyak2....hihihihii
ReplyDeletecheq sue, kalau singgit bru dpt kelapa tu....ekekekekeke
ReplyDeletemmg glemer betul kaswi kak wan nih. tun baru je makan kaswi td.. tp org kasi.. dh lama x wat kuih manis2 nih. dpt makan sketul, terasa sgt nikmat.. hihi.. kalau tun buat.. mula2 makan tu mmg lajuu.. tp bila 1 loyang nk kene habiskan sorang2.. adoii... hasben tun x bape gemor sgt kaswi nih.
ReplyDelete