Monday, April 30, 2012

Kuih Kaswi Citarasawan....


Huhhhh, tak nampak langsung keayuan kuih kaswi ni...tgk Izah buat cantik jer kajedian kuih ni...tak pe la, janji sodaaappp n dah abis pun kuih ni....hiihhihihi

Resepi asal dr dapur Kak Wan dan Liza rasa ramai yg dah cuba kuih ni kan...terima kasih pada Kak Wan atas resepi yg best ni dan pada semua yg menyebarkan kesedapan kuih ni....jom kita tgk resepi ye...

RESEPI KUIH KASWI CITARASAWAN

Bhn2:

Bahan A
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)



Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur



Bahan C
Kelapa parut dicampur sedikit garam



Loyang 9" atau acuan lompang



Cara-cara :
1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
3. Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.

5 comments:

  1. Salam kak, nak mintak kelapa parut ehehe... tak pun nk mintak pes sambal tu bwk balik ya :D macehhh!

    ReplyDelete
  2. nak singgit, kalau buat gerenti berbulan baru abes, meh beli ajelah.. ^^

    ReplyDelete
  3. wslam ika...amboiiii, cam perli kita je letak kelapa parut tu bnyak2....hihihihii

    ReplyDelete
  4. cheq sue, kalau singgit bru dpt kelapa tu....ekekekekeke

    ReplyDelete
  5. mmg glemer betul kaswi kak wan nih. tun baru je makan kaswi td.. tp org kasi.. dh lama x wat kuih manis2 nih. dpt makan sketul, terasa sgt nikmat.. hihi.. kalau tun buat.. mula2 makan tu mmg lajuu.. tp bila 1 loyang nk kene habiskan sorang2.. adoii... hasben tun x bape gemor sgt kaswi nih.

    ReplyDelete