Friday, January 13, 2012
Ayam Goreng Lemon...
Dah makan ke? tuan umah nak tayang menu dinner ari ni....jom kita tgk resepi dr Chef Kamarul yer...yukk
RESEPI AYAM GORENG LEMON
Bhn2:
200 gm ayam - potong ikut suka
1 sdk gula kastor - sy guna gula biasa je.
30 gm Tepung kastard - Liza guna tepung tempura jer..
1 biji kuning telur
lada putih - secukup rasa
Untuk Sos :
1/4 cawan Jus Lemon
2 sdk stok ayam - guna air pun blh bah...
sedikit bancuhan tepung jagung
Garam & Gula - sy letak gula lebih sedikit sebab lemon tu dh masam
Cara2nya:
1. Lumurkan ayam dgn gula castor , garam dan lada putih. Perapkan seketika.
2. Kukuskan ayam yg telah diperap tadi selama 10 -15 minit..
3. Salutkan ayam dengan tepung kastard dan kuning telur.
4. Goreng ayam sehingga kuning.
5. Untuk sosnya panaskan jus lemon dan stok ayam. Campurkan tepung jagung dengan sedikit air. Perasakan garam dan gula.
6. Akhir sekali satukan sos dan ayam.
kalau dapat kat nani, makan ratah je ayam2 ni semua...heheh
ReplyDeleteowhhh ayam goreng lemon ni mmg sedap..anak yang sulung tu suka ayam macam ni makan dengan nasi ayam...makan cicah sos pun sedap ayam ni liza!
ReplyDeleteayam goreng lemon you! banyak sodap nih! ratah-ratah aje tapi tak cukup 2 ketoi... nak tambah lagi Liza!
ReplyDeletebetul tu nani, ratah pun sedap maa....hihihihi
ReplyDeletekalau mkn ngan nasi ayam mst lg sedap kan...nnt liza try..
ReplyDeleteuissshhh amie...xkan 2 ketui xcukup kot...liza pun nk jugak....uwaaaaaaaaa
ReplyDeletesalam Liza..sedapnyaaa.Mesti dinner tadi nambah2 makan yer :D
ReplyDeletehui.. mesti best ni..aroma lemon lagi..
ReplyDeleteni pun resepi dalam waiting list, sari ke sari nak cuba, tapi x buat2...
ReplyDeletenampak ni terus teringin nak makan fish n chips le...
ReplyDeletenak cuba jgk la nnt,,senang lak buatnyer..
ReplyDeletep/s: akk nyer resipi ayam sambal hutan dah cuba buat mmg sedap.ada rasa ala2 rendang pun ada..t.ksh ye
salam kak...wah biasa saya tengok ikan goreng lemon..ni buat ayam pulak ye...sukanya...kalau makan dgn sos putih tu apa ek nama dia..sedap sgt kalau masak cam gini..:)
ReplyDelete