Monday, October 24, 2011

Kek Gula Hangus Dulce Le Leche....xleceh pun...



Sebenanya macam2 panggilan tuk kek ni..ada yg panggil kek gula hangus, ada yg panggil kek span dan ada juga yg panggil kek sarang tebuan...huiiiissshh bahaya tu..tak boleh sebut kuat2, nnt tebuan dtg cari sarang dia...ahaksss...resepi asal katanya dar Puan Halimah tp Liza copy dr SINI yer...tima kaseh tuk kedua2nya...izinkan Liza share kat sini pulak...




Liza buat hari tu guna dulce le leche tuk ganti susu pekat manis...bkn ape sajer nk perabis stok..ape pun rasanya lebih kekaramelan tau....mmg sedappp sgt...

RESEPI KEK GULA HANGUS / SARANG TEBUAN / SPAN

Bhn2


1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sd besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 bijik telor
1 cwn susu pekat - Liza guna dulce le leche
1 cwn tepung gandum
2 sd kecil soda bikarbonat
1 sd kecil esen vanila

Cara2:-
Pukul telor sampai kembang & pekat.
Masukkan cucu pekat - Mixer hingga rata
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanila
last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah.




Liza rasa ramai kengkawan tg dah tau kan siapakah gerangan yg bernama 'dulce le leche' tu..tp Liza nk tempek jugak utk rujukan anak2 akan dtg...CnP dr MyR, thanx yer Beldandy tuk resepi ni..

RESEPI DULCE LE LECHE



Bahan-bahan ( 1 tin )

  • 1 tin susu pekat manis. Pilih brand kesukaan masing2.



Cara-cara



  1. Buangkan kertas pembalut tin susu tersebut. Rendam dalam periuk besar. Boleh rebus 2-3 tin sekaligus) Pastikan paras air sentiasa 2 inci menenggelami tin susu.


    2.   Rebus pada api sederhana selama dua jam. Kalau nak lebih pekat lagi rebus 3 jam.


    3.Tutup api dan biarkan sejuk. Setelah sejuk buka tin dan transferkan caramel ke dalam     bekas plastic kedap udara. simpan dlm fridge .


   4.CARA 2 Tanggalkan pembalut dan tebuk beberapa lubang di atas permukaan tin susu. masukkan tin susu ke dalam periuk dan masukkan air hingga ke paras tidak melebihi tin susu tersebut. rebus pada api sederhana selama 2-3 jam.


   5.CARA 3 Panaskan oven pada suhu 220C. Tuangkan sus ke dalam mangkuk kaca tahan panas (panas oven) atau loyang pembakar. Letakkan mangkuk tadi ke dalam loyang yang lebih besar dan isikan loyang tersebut dgn air panas/suam. (bain marie style) tutup longgar permukaan mangkuk dgn aluminium foil dan bakar selama 1- 1.5 jam. Tambah air dalam loyang besar jika perlu. bila dah dapat warna keparng gelap boleh berhenti membakar dan tunggu sejuk sebelum pindahkan ke dalam bekas lain.



  6. CARA 4 Masukkan susu ke dalam mangkuk than microwave yang besar . microwave kan pada suhu medium selama 2 minit. keluarkan dan kacau sebati. microwave lagi selama 3 minit, keluarkan dan kacau lagi. microwave lagi selama 10 minit, keluarkan dan kacau lagi. ulang2 microwave sampai dapat warna dan consistency yang di inginkan.






14 comments:

  1. Siap coner2 baring patah balik ke sini tau...semput kak cek dibuatnya...nak upah ngan kek gula hangus....ada lagi kan kan Liza....he he :D

    ReplyDelete
  2. wahhhhh.. sedapnyer makan kek gula hangus ni.. tapi kalau kecil2 dulu panggil kek sarang semut.. mmmm.. sedapppppp sangat.. suka makan time panas2 tu.. nyummyyy.. :)


    salam kenal dari nani.. singgah sini nampak kat blog rahel tadi.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam..Wahhhh canteknya sarang kek dia..geram pula tengoknya...Gantikan ngan dulce De Leche itewww satu idea yang kreative...sukeeeee

    ReplyDelete
  4. Wah kak cek..siap corner baring lagi..hihihi..nah amik upah ni main jauh2...hihihi

    ReplyDelete
  5. Salam kenal Nani...ooo panggil kek sarang semut yer..macam2 sarang pulak yer...hihihi

    ReplyDelete
  6. Sue...sajer je ganti susu tu dgn dulce le leche, nak perabis stok...hihihi

    ReplyDelete
  7. Assalam Liza,
    wah bolehlah akak pun nak cuba gunakan ddl untuk buat kek gula hangus nilah thanks liza for the idea..ada satu tin lagi tu ..cantik honeycomb liza tu..

    ReplyDelete
  8. kak lizaa..
    cantiknya sarang nyer tu. lama dah tak buat kek ni. nanti nak buat gak lah. eh tapi kalau guna leceh de leceh ni mesti lagi harum kan.

    ReplyDelete
  9. Liza..Rahel dah sampai ni..ada lagi k kek sarang tebuan tu? hehe.

    ReplyDelete
  10. nampak sedap sgtttt,lg2 bila susu digantikn dgn dulce le leche.mai sepotong :)

    ReplyDelete
  11. Izah...betul tu,kalau letak DLL tu mmg lagi sodap dan harum je bau di.....

    ReplyDelete
  12. Ayu...tu la bila tgk ada lg stok DDL ni,pening dok pikir nak perabiskan..tu yg dtg idea tu...hihiihi

    ReplyDelete
  13. Rahel....elok2 sikit, nnt tebuan ikut...hihihi

    ReplyDelete
  14. Kak atie...bkn nmpk jer sedap, mkn pun sodap ni...ecececeh

    ReplyDelete