Resepi yg paling senang, juz hiris2 n campak jer terus dlm periuk...sebenarnya Liza tak tau nama resepi ni, yg kat atas tu hanya rekaan semata mata yer...takde kena mengena dgn yg hidup maupun yg telah mati...hihihi...dulu Liza pernah mkn lauk ni kat salah satu function yg Liza pergi, rasa best sgt...so Liza pun agak2 sendiri bhn2 kat dlm tu berdasarkan apa yg Liza rasa...maka jadilah apa yg Liza buat sekarang, alhamdulillah anak2 dan hubby mmg suka bangat ngan lauk ni...
RESEPI UDANG BERKUAH SWEET SOUR
Bhn2
Udang - bersihkan dan buang kepalanya
Halia - hiris
Bwg besar - hiris
Cili mesin
Sos tomato
Sos cili
Bunga kobis - potong kecil
Karot - potong bulat
Buah tomato - cincang kecil
Garam, gula, perasa
Sdkt air
Minyak utk menumis
- panaskan minyak dan masukkan bhn hiris dan cili mesin.
- biar hingga naik bau, bru masukkan sos2.
- bila dh agak garing,masukkan sdkt air dan buah tomato cincang.
- biar hingga buah tomato hancur sdkt.
- masukkan juga sayuran, garam gula dan perasa.
- bila sayur dh lembut, masukkan udg dan masak sebentar shj..
- tutup api dan sedia dihidang.
- jemput mkn semua...
udang.............
ReplyDeletewah...
patutnya ayu singgah makan tengahari kat sini...
ayu bawa mangkuk kosong eik..hehhehe
Salam Kak Liza..sedap ni..lama pula rasanya tak makan udang...
ReplyDeleteKak Cek lum lunch ni...nak join mkn ngan liza boleh ek...lapo2...
ReplyDeletekita nak tumpang lunch skali ngan cik cek yer..udang lebih..hehe
ReplyDeleteAyu...jemput jemput...hihihihi
ReplyDeleteSue...tu la, akak pun xleh nk mkn udg, tp hentam aje la labu...hihihi
ReplyDeletekak cek...kita mkn ngan sambal tempoyak ok gak kan...sedapnya...
ReplyDeleteAnna...mai mai kita lunch sama2...jemput2, tambah, jgn malu2...hihihi
ReplyDelete