Monday, August 8, 2011

HAPPY BIRTHDAY ABANG...

Ari ni genaplah umur anak bujang 16 thn...sebenarnya dah celebrate brthday dia last week lg coz sepanjang Ramadhan ni dia xdapat balik...ape2 pun umi sentiasa mendoakan abg agar menjadi insan yg berjaya dunia dan akhirat...semoga menjadi anak yg soleh dan berjaya mencapai cita2 yg abang idamkan...umi dan papa sayang abang sokmo...


Hahaha....jgn gelak...ni lah hasil kek dr umi yg keras tangan ni...tp dont judge a book by its cover (sape lg nak puji kan)...hehehe..konon2 nak buat blackforest kek la ni..tp versi malas, juz letak dlm mangkuk dan hias...senangkan..tp yg paling mengejutkan bila Mr hubby mkn terus dia ckp 'hmmm, sedap kek blackforest umi buat '...nmpak sgt menipunya....hehehe, kek coklat tu Liza buat death by choc cake dan setiap layer tu Liza jiruskan ngan jus koktel sikit dan taburkan jugak buah koktel (pitted cherry xde)...dan inilah hasilnya..


         Fuhhh..setiap lapisannya mmg menggegar dunia...kuikuikui..anak sape la yg keras tgn ni...resepi ni Liza amik dr MyR...thanx yer pada empunya resepi...

RESEPI DEATH BY CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

     - Liza xbuat topping dia..


Ni la satu2nya nak bujang Liza, yg kurus tu yer, sebelah tu bapak dia...jgn silap tengok pulak...hehehe
                                                    ~HAPPY BIRTHDAY ABANG ke 16~

4 comments:

  1. amboiiii...anak bujangnya dah umur 16? berapa la umur liza ni...kite main panggil nama aje

    ReplyDelete
  2. umur muda lg laa...kuikuikui

    ReplyDelete
  3. salam dan selamat berpuasa liza.
    nantikan N3 seterusnya..akak tak gi jalan jauh-jauh..setakat ronda kat bandar kuching ajer.

    ReplyDelete
  4. xpe la kak...at least bila ada sikit pandua, senang sikit nk plan kan..tq ye kak..jasa baikmu kukenang...mmmmuuuaaaaahhh

    ReplyDelete