Hahaha....jgn gelak...ni lah hasil kek dr umi yg keras tangan ni...tp dont judge a book by its cover (sape lg nak puji kan)...hehehe..konon2 nak buat blackforest kek la ni..tp versi malas, juz letak dlm mangkuk dan hias...senangkan..tp yg paling mengejutkan bila Mr hubby mkn terus dia ckp 'hmmm, sedap kek blackforest umi buat '...nmpak sgt menipunya....hehehe, kek coklat tu Liza buat death by choc cake dan setiap layer tu Liza jiruskan ngan jus koktel sikit dan taburkan jugak buah koktel (pitted cherry xde)...dan inilah hasilnya..
Fuhhh..setiap lapisannya mmg menggegar dunia...kuikuikui..anak sape la yg keras tgn ni...resepi ni Liza amik dr MyR...thanx yer pada empunya resepi...
RESEPI DEATH BY CHOCOLATE CAKE
Bahan-bahan ( loyang 9" )
- 2 cwn gula (kisar)
- 2 cwn tepung (ayak)
- 3 biji telur grade A
- 1 cwn koko powder
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
- 1 cwn air panas didih
- 1 tsp soda bikarbonat
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp esen vanila
- **utk ganache**
- 2 cwn non dairy whipping cream
- 500g cooking chocolate
- 1/8 cwn golden syrup
- ##utk whipped cream
- 1 cwn non dairy whipping cream
Cara-cara
- tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
- pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
- masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
- masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
- last skali masukkan air panas..kacau sebati
- bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih
kurang 1 jam
- **utk ganache**
- dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
- bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
- tambahkan golden syrup
- ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
- ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak,
kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau
sebati
- kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di
atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan
kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
- ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit
- Liza xbuat topping dia..
Ni la satu2nya nak bujang Liza, yg kurus tu yer, sebelah tu bapak dia...jgn silap tengok pulak...hehehe
~HAPPY BIRTHDAY ABANG ke 16~
amboiiii...anak bujangnya dah umur 16? berapa la umur liza ni...kite main panggil nama aje
ReplyDeleteumur muda lg laa...kuikuikui
ReplyDeletesalam dan selamat berpuasa liza.
ReplyDeletenantikan N3 seterusnya..akak tak gi jalan jauh-jauh..setakat ronda kat bandar kuching ajer.
xpe la kak...at least bila ada sikit pandua, senang sikit nk plan kan..tq ye kak..jasa baikmu kukenang...mmmmuuuaaaaahhh
ReplyDelete