Tuesday, August 9, 2011
Iftar 8 : Gulai Ikan Yu aka Ikan Jaws...ada berani???
Salam bersiaran kembali di hari Selasa 9 Ogos 2011 bersamaan 9 Ramadhan 1432H...mesti ada yg tak pernah mkn ikan yu ni, kan...tiap kali hubby beli ikan ni, mst penjual ikan tnya nak buat ape...hubby pun jwb nak mkn la...then dia pun ckp biasa Chinese jer yg mkn ikan ni...laaa xtau la pulak den sbb mmg dr kecik arwah ma dh selalu masak ikan ni...jd kitaorg ingat mmg smua org mkn laa...tp jgn terkejut sbb ada juga yg xkenal rupa ikan ni...ikan ni kan sebiji mcm rupa ikan jaws tp versi kecik laa....ala2 anak ikan jaws..hahaha(pandai2 je)...kulit dia agak keras dan susah nak buang, so biasanya kalau hubby beli dia terus suruh penjual tu buangkan kulit dan terus potong kecik2...abg Liza biase panggil ikan ni ikan 4 segi...xtau la tang mana yg 4 segi tu...sesedap rasa jer dia bg nama ikan...sekali ikan tu murka dan ngappp, bru dia tau...hihihi
GULAI IKAN YU BONDA
Bhn2
Ikan yu
Bwg merah
Lengkuas
Halia
Kunyit hidup
Ketumbar biji - ditumbuk lumat
Sdkt rempah kari ikan
Cili mesin
Asam keping - 1 dah cukup
Santan
Daun kadok / daun kesum
Garam dan perasa
- Bwg merah, halia, kunyit, lengkuas dimesin halus (kalau rajin blh juga ditumbuk)
- masukkan kedlm santan bersama cili mesin,sdkt rmpah kari dan ketumbar yg ditumbuk td..
- masukkan juga asam keping dan masak hingga menggelegak
- masukkan ikan dan daun kadok / kesum.
- perasakan dgn garam dan perasa dan biarkan hingga ikan masak..
wahhhh.... sedapnya. ikan yu tu kalau dibakar dulu sikit2 biar garing kulitnya blagi sedap....
ReplyDeleteslmkenal gak dari ida..ida follow..takutnyer bila dgr ikan jaws..tak berani nk mkn rasanya he..he
ReplyDeleteoo yer ke Cheq Sue...kulit dia blh mkn jugak yer..bru den tau...hehehhe
ReplyDeleteida...xyah tkt mkn ikan yu ni...kali ni biar kita pulak yg ngappp dia...selalu eksen jer ngan kita kan...hihihi
K Liza..
ReplyDeleteX berani lak nurul kalau nak makan ikan ni... hehe ;)
sedap yer?