Monday, December 11, 2017
Kaswi Pandan Wangiii..
Assalamualaikum wbt...kuih ni Liza buat minggu lepas lepas tgk ramai rakan IG yg buat...jadi kali ni Liza cuba resepi dr Kirah, juga rakan IG...terima kasih ye Kirah, senang dan sedap kuih ni
RESEPI KASWI PANDAN
Bhn2:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
11/4 cawan gula
1 cawan jus pandan - ( blend 1 cawan air bersama 8 helai daun pandan)
3 cawan air
1/4 s/k kapur
Bhn Gaul:
Kelapa parut putih
Sedikit garam
- panaskan kukusan, sapu sedikit minyak pada Loyang ( Liza alas dgn plastic)
- bancuh kapur dgn sedikit air ( dr 3 cawan air td), campurkan dgn semua bhn2 dan kacau sebati
- tapiskan ke dlm Loyang dan kukus selama 25-30 minit
- balut penutup kukusan dgn kain
- sejukkan dan potong
- gaul bersama kelapa parut yg telah digaul sedikit garam
- sedia dinikmati
* kelapa parut tu boleh dikukus sekejap utk bg tahan lama*
No comments:
Post a Comment