Thursday, December 7, 2017

Kari Ayam Masala...




Suka sangat kalau dapat masak makanan ala2 mamak/India cmni,hihii..
Kali ni cuba resepi kari ayam masala pulak, yg paling best sbb tak gunakan serbuk kari langsung, kalau kebetulan terputus stok serbuk kari boleh la cuba buat resepi ni,mmg berbaloi2

Kari ni lg sedap kalau makan keesokan harinya, maknanya masak mlm ni dan makan esok, perghhhh pekat memikat
Resepi ni Liza amik kat dapo Murni, tima kasih bnyk2 ye Murni, sedap kari ni







RESEPI KARI AYAM MASALA


Bahan2:


12 Ketul ayam (dibersihkan dan dibilas dengan air-option kalau nak buang kulitnya)
1 Biji Bawang besar (dikisar)
2 Biji bawang kecil (dihiris)
4 Ulas bawang putih (dicincang)
2 Inci Halia (dikisar)
5 Biji Cili hijau (dikisar)
2 sk Jintan manis
2 sk Jintan putih
1 batang Kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
5 biji Buah pelaga
5 Biji Tomato (dipotong dadu)
4 Biji Kentang (dipotong empat)
3 sb pes Cili kering
2sk Serbuk kunyit
3 sb rempah Garam Masala
Sedikit air asam jawa (optional)
Air secukupnya
Garam dan Gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis



Caranya:

1. Panaskan periuk dan masukkan minyak untuk menumis.Masukkan Bawang kecil + Jintan manis + Jintan putih + Kulit kayu manis + Buah pelaga + Bunga lawang.Tumis hingga naik bau,masukkan sedikit garam.

2. Kemudian masukkan Pes bawang putih + Cili hijau yang dikisar + Pes halia + Serbuk kunyit + Pes cili kering masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan Tomato yang dipotong dadu.Gaul rata dan tutupkan periuk.Biarkan selama 3-5 minit dengan api sederhana hingga tomato layu.

4. Masukkan ayam dan kentang.Gaulkan dengan bahan-bahan hingga sebati.Tutupkn periuk,masak selama 10 minit.

5. Buka penutup periuk dan masukkan air secukupnya (paras permukaan bahan- bahan yang dimasak)

6. Masukkan sedikit air asam jawa jika suka.Masukkan garam dan gula secukup rasa.

7. Tutup periuk dan biarkan masa selama 5-10 minit.

8. Masukkan rempah masala dan gaulkan sebati.Tutupkan periuk dan masak lago 3-5 minit dan padamkan api dapur.Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih,tosei,roti @ capati.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...