Assalamualaikum wbt...daging masak merah ni dah jadi menu kegemaran family Liza..rasa yg sangat sedap dan bhn2 yg senang.tu yg Liza suka...hihihi
Masih setia dgn resepi dr Kak Azie, timakasih ye kak
RESEPI DAGING MASAK MERAH ALA THAI
Bhn2:
1/2 kg daging lembu - rebus empuk dg pewarna merah
2 ulas bawang putih - ketuk
1 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan thai
1/4 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Kacang panjang - jika suka
Daun sup/daun bawang
1 biji cili capsicum
1 cili merah
Cara-cara:
Rebus daging dengan sedikit pewarna merah hingga empuk. Di
dalam kuali, panaskan minyak dan goreng dahulu daging hingga
kuning sedikit. Ketepikan.
Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili giling.
Kacau sehingga cili betul betul garing dan bolehlah di masukkan
sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan pula daging tadi, cili capsicum, bawang besar serta cili
Masukkan pula daging tadi, cili capsicum, bawang besar serta cili
merah yang di hiris dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula.
Tabur daun sup di atas dan hidangkan dengan nasi putih.
Nota:
Kalau inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air dan sos tomato.
Senang je resepinya ye...SA nak cba jugak la...
ReplyDelete