Buat lagi sourdough bread ni, cuma kali ni Liza olah ikut selera anak2 pulak...guna jagung berkrim, sedappp
CREAMY CORN SOURDOUGH BREAD
Bhn2:
A
50gm SD active
1 tbsp. brown sugar
B
50gm water
60gm fresh milk
50gm creamy corn
- mix well
C
200gm bread flour
50gm all purpose flour
10gm corn flour
- mix well
D
1 tsp sea salt
25gm fresh corn kernels
- masukkan bhn A dan B ke dlm mixer bowl
- campurkan C dan brown sugar, knead into dough
- campurkan D dan gaul sebati into a smooth dough
- masukkan doh ke dlm bekas bertutup dan proof 2 jam dalam suhu bilik ( S&F 30 minit sekali )
- masukkan doh ke dlm fridge 12-16 jam / overnight
Next Day:
- keluarkan dr fridge dan bulatkan doh, rehatkan 30 minit..tutup dgn towel lembap ( Bench Rest)
- bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan ke dlm banetton basket ( Final Shaping)..tutup dgn towel lembap/ shower cap
- proof 11/2 - 2 jam
- panaskan Dutch Oven 250C selama 50 minit
- scor dough dgn blade dan bakar 250C selama 25 minit dgn lid
- buka lid dan turunkan suhu 220C
- bakar lagi selama 15 minit
- tutup suis oven dan biarkan didlm oven selama 10 minit
- keluarkan roti dan sejukkan
Kalo tengok gambo, semuanya nampak sedap.
ReplyDeleteTengah lapo ni.
mmg sdp ni adda, hihihi
ReplyDelete