Kali ni Liza buat roti sihat ni khas utk seorang teman fb yg Liza anggap seorang adik...harap sgt Ida suka dgn roti yg akk kirimkan ni dan semoga cepat sembuh ye dik
COUNTRY SOURDOUGH BREAD ( BLACK SEED)
Bhn2:
A
150gm active starter
175gm air
200gm tepung roti
50gm tepung rye - guna tepung wholemeal
1 s/k garam
10gm madu / brown sugar
B:
2 s/b air
- campurkan air dgn black seed dan rehatkan selama
1/2 jam
Cara:
1. Gaulkan semua bhn KECUALI garam dan healthy seeds,
gaul kasar dan tutup dgn tuala lembap..rehatkan ( autolyse ) selama 1/2
jam
2. Garam dan healthy seeds dicampur selepas adunan
direhatkan ..gaul garam dan seeds dgn tangan hingga semuanya mesra
3. Strecth n fold setiap 30 minit dalam tempoh 2 jam -
( S&F )
4. Proofing yg pertama di suhu bilik hingga naik sekali
ganda - ( Bulk Fermentation )
5. Keluarkan dr mangkuk dan tekan lembut, bentukkan
bulat dan rehatkan sebentar dalam 20 minit di atas papan pencanai - ( Bench Rest
)
6. Bentukkan semula doh mengikut bentuk yg disukai
samada bulat atau lonjong - ( Final Shape )
7. Masukkan doh td dlm banetton basket dan tutup dgn
plastic wrap, biar doh naik 2 kali ganda
8. Panaskan oven pada suhu 220C selama 30 minit,
keluarkan doh dr banetton basket , buat torehan dgn pisau di atas
doh
9. Bakar selama 20 minit pada suhu 220C dan turunkan
suhu ke 200C dan bakar lagi selama 20 - 30 minit.
* Sekiranya menggunakan Dutch Oven, bakar pada suhu
220C selama 20 minit dgn penutup dan selepas itu buka penutup dan turunkan suhu
kepada 200C dan bakar lagi selama 20 - 30 minit.
No comments:
Post a Comment