Monday, September 25, 2017

Black Seed Sourdough Bread...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kali ni Liza buat roti sihat ni khas utk seorang teman fb yg Liza anggap seorang adik...harap sgt Ida suka dgn roti yg akk kirimkan ni dan semoga cepat sembuh ye dik
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
COUNTRY SOURDOUGH BREAD ( BLACK SEED)
 
 
 
Bhn2:
 
 
A
150gm active starter
175gm air
200gm tepung roti
50gm tepung rye - guna tepung wholemeal
1 s/k  garam
10gm madu / brown sugar
 
B:
 
2 s/b black sesame seed
2 s/b air
- campurkan air dgn black seed dan rehatkan selama 1/2 jam
 
 Cara:
 
1. Gaulkan semua bhn KECUALI garam dan healthy seeds, gaul kasar dan tutup dgn tuala lembap..rehatkan ( autolyse ) selama 1/2 jam
2. Garam dan healthy seeds dicampur selepas adunan direhatkan ..gaul garam dan seeds dgn tangan hingga semuanya mesra
 
3. Strecth n fold setiap 30 minit dalam tempoh 2 jam - ( S&F )
4. Proofing yg pertama di suhu bilik hingga naik sekali ganda  -  ( Bulk Fermentation )
 
5. Keluarkan dr mangkuk dan tekan lembut, bentukkan bulat dan rehatkan sebentar dalam 20 minit di atas papan pencanai - ( Bench Rest )
 
6. Bentukkan semula doh mengikut bentuk yg disukai samada bulat atau lonjong - ( Final Shape )
 
7. Masukkan doh td dlm banetton basket dan tutup dgn plastic wrap, biar doh naik 2 kali ganda
 
8. Panaskan oven pada suhu 220C selama 30 minit, keluarkan doh dr banetton basket , buat torehan dgn pisau di atas doh
 
9. Bakar selama 20 minit pada suhu 220C dan turunkan suhu ke 200C dan bakar lagi selama 20 - 30  minit.
 
* Sekiranya menggunakan Dutch Oven, bakar pada suhu 220C selama 20  minit dgn penutup dan selepas itu buka penutup dan turunkan suhu kepada 200C dan bakar lagi selama 20 - 30 minit.
 
 
 


No comments:

Post a Comment