Tuesday, July 4, 2017

Sawi Jepun Sos Tiram...



Sayur ni adalah sayur peberet hubby Liza, makan kat mana2 pun, kompem dia akan amik sayur ni dulu..dulu2 ingatkan susah nk masak sayur ni, bila try tanya pakcik Google..ehhh nmpk senang la pulak resepi ni
 
 
Apa pun terima kasih sekali lagi pada Cik Ann yg sudi berkongsi menu kegemaran arwah ayah dia..semoga arwah ayah Cik Ann ditempatkan di kalangan mereka yg di kasihi Allah swt..Aamiin
 
 





SAWI JEPUN SOS TIRAM
 
Bhn2:
250grm sawi jepun
1 ulas bawang putih
2-3 inci isi ayam ( udang or sotong pun boleh)
2 sudu teh Sos Tiram
2 sudu teh kicap
Sedikit tepung jagung
Sedikit minyak untuk menumis
Garam gula perasa secukupnya
  
  1. Sawi basuh dan tos..selak selai2 ye..bio bersih..
  2. Panaskan air dalam kuali, titiskan beberape titik minyak, masukkan sedikit garam
  3. Bila air dah mendidih celur sawi tu dan susun dalam pinggan
  4. Isi Ayam racik racik halus, dan ketepikan
  5. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih yang dititik dan dipotong/racik kecil2
  6. Bila bawang dah kuning, masukkan sos tiram dan tuang air rebusan celur sawi tadi ( sukatan air lepas celur sawi ikut kesesuwaian masing2...nak banyak ke sikit)
  7. Masukkan kicap, ayam racik ,gula dan perasa secukupnya...kalo kurang masin tambah sedikti garam.
  8. Masak hingga mendidih, bancuh sedikit tepung jagung dan masukkan dalam masakan. kepekatan sos ni ikut kesukaan masing la ye...dah masak siram atas sawi yg disusun tadi.
  9. Taburkan la sedikit bawang goreng dan daun bawang...siap untuk di hidang..





No comments:

Post a Comment