Tuesday, July 4, 2017

Nasi Dagang Ganu KIte..






First time cuba buat sendiri nasi dagang ganu ni, selalu asyik buat nasi dagang Kelantan je kan..kali ni ubah selera sikit..
Tapi disebabkan lauk ikan tongkol takde stok maka jadi lah ngn ayam n telur pun, kan

Banyak resepi yg Liza dapat, so Liza olah ikut selera family dan ikut style arwah ma buat..Alhamdulillah mmg sedap






RESEPI NASI DAGANG TERENGGANU


 
Bahan2:
 
4 cawan beras siam wangi
1 cawan beras pulut
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
5 ulas bawang merah - dimayang halus
2 ulas bawang putih - mayang halus
1 1/2  inci halia - mayang halus
11/2 sudu besar halba
1 s/b garam kasar  -dicampur ke dalam santan pekat
1 s/b gula - campur ke dlm santan pekat bersama garam

 
 
 
 
 
Cara membuat:
 
Beras dibersih dan direndam dgn air selama lebih kurang 8 jam sebelum dikukus. Letak air ke dalam pengukus sehingga mendidih.

Masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak (nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit.

Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan cair dan kacau rata.
Masukkan semula ke dlm pengukus bersama daun pandan, halia hiris, bawang merah dan bawang putih hiris serta halba dan kukus sehingga masak.

Bila masak, angkat dan masukkan ke dlm bekas besar ..serta merta siram dgn santan pekat dan kacau perlahan sehingga rata.








No comments:

Post a Comment