Friday, June 9, 2017
Murtabak Mini dan Acar Bawang...
Sebenarnya mmg dah banyak kali Liza buat mini murtabak ni, tapi cari punya cari dlm blog, sekali pun Liza tak pernah udate kat sini..uisshhh, Melayu mudah lupa..hihii
Utk inti tu Liza mmg lebih suka guna inti karipap versi arwah ma, tak pernah jemu dan tersedap pada tekak kami..
Kulit tu guna kulit popia je, tak yah ssh2 nak tebar..cuma kali ni Liza tak puashati ttg acar bawang tu, tersilap kaler sebenarnya...dok kalut2 tu, terus amik bright red colour, huhuu
RESEPI INTI KARI AYAM/ DAGINGBhn2:
200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
Cili mesin - 2 s/besar
Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
1 labu bwg besar - potong dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk menumis
Air
- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.
- sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
- blh jugak disimpan dlm fridge utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna..
* Kalau utk buat popia, ambil satu sudu besar inti td dan campur dgn sebiji telur..kacau2 sikit dan tuang atas kulit popia..pastu lipat n bakar *
RESEPI ACAR BAWANG
Bhn2:
2 biji bawang merah - hiris halus
1 s/b cuka
1/2 s/k gula
1/2 s/k air suam
Sedikit pewarna pink
- gaul semua bhn acar dan simpan dlm fridge sekejap sebelum digunakan
Salam hii kak liza, lamanya x kacau dapo akak ni.. dr tingkap nampak martabah mini laju2 datang.. hiihi seeddaaapppnya kak... kak nak tanya, jadi martabak akak ni buh initi lipat n terus buh atas pan? tang inti tu x de lah kocak2 telur macam kat kat kedai tu lah ye kak?
ReplyDeletewslm..sebenarnya kan masa akk buat ari tu mmg akk lupa nk letak telur sekali, letak inti atas kulit tu, lipat n terus bakar..tapi sedap jugak..hihii
ReplyDelete